Enflasyonda Tedbirlerle 10 Ayın En Hızlı Düşüşü

Artış beklenen enflasyon haziranda gıda giyim ve ulaştırmanın öncülüğünde yüzde 0.27 ile 10 ayın en hızlı düşüşünü yaptı. Nisanda 9 yılın

Tüketici fiyatları enflasyonu (TÜFE) haziran ayında gıda, giyim ve ulaştırma fiyatlarındaki azalışın etkisiyle artış beklentilerine karşın yüzde 0.27 azaldı. Hükümetin aldığı tedbirlerin etksiyle enflasyon haziranda 2016 yılının ağustos ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre haziran ayında enflasyondaki düşüş sonrası yıllık enflasyonda da aşağı yön devam etti. Yıllık enflasyon nisanda gördüğü dokuz yılın zirvesi olan yüzde 11.87’den düşüşünü mayıs ayından sonra haziranda da sürdürdü ve yüzde 10.90’a geriledi.

RAMAZAN’A RAĞMEN FİYATLAR ARTMADI

Bu düşüşte belirleyici gıda giyim ve ulaştırma oldu. Ramazan ayı olmasına rağmen gıda fiyatları, hükümetin ve Gıda Komitesi’nin aldığı tedbirlerle artış göstermezken aksine geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Haziran ayında ana harcama grupları itibariyle aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 1.25 ile giyim ve ayakkabı oldu. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1.06, ulaştırmada yüzde 0.84, haberleşmede yüzde 0.39 ve eğlence ve kültürde yüzde 0.14 düşüş gerçekleşti. Gıda kalemindeki düşüş tek başına enflasyonu 24 baz puan aşağı çekti. Bu kalemler enflasyondaki düşüşte belirleyici oldu. Aylık en yüksek artış ise yüzde 1.05 ile eğitim grubunda gerçekleşti. Lokanta ve otellerde yüzde 1.03, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.52, ev eşyasında yüzde 0.48 ve konutta yüzde 0.31 artış gerçekleşti.

DÜŞÜŞ SÜRECEK

Ekonomi yönetimi enflasyonda düşüşün başta gıda kalemi özelinde olmak alınan tedbirlerin etkisiyle hız kazandığını belirtirken ekonomistler, yıllık enflasyonda temmuz ayında da düşüşün devam edeceğini belirtiyor. Beklentiler ise enflasyonun yılı yüzde 9.5 civarında tamamlayacağı yönünde. QNB Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek, yıllık enflasyonun temmuzda da düşüşünü gıda ve enerji fiyatlarındaki düşüş öncülüğünde sürdüreceğini temmuzda yıllık enflasyonda tek hanenin olasılık dahilinde olduğunu belirterek şöyledi. AA Finans Analisti ekonomist Haluk Bürümcekçi, enflasyonun geçen yıla göre düşük gelmesinde, beklendiği gibi gıda fiyatlarındaki düzeltme ve enerji fiyatlarındaki gerilemenin etkili olduğunu söyledi.

Gıda Komitesi ve tedbirler etkisini gösterdi

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, verilerin ardından yaptığı açıklamada gıda fiyatlarındaki düşüşün manşet enflasyonu 24 baz puan aşağı çektiğine vurgu yaparak alınan tedbirlerin gıda fiyatlarına olumlu etkisinin görülmeye başlandığını, etkinin önümüzdeki aylarda da devam etmesinin beklendiğini söyledi. Elvan, Ramazan Bayramı’na rağmen giyim, ulaştırma, eğlence ve eğitim gibi nihai tüketici talebinin etkili olduğu sektörlerdeki fiyatlarda da gerileme kaydedildiğine işaret ederek, bu gelişmenin de enflasyon açısından oldukça önemli olduğunu ifade etti. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli de “Yüksek ve güçlü büyümeyle birlikte enflasyondaki düşüş trendinin devam etmesi, ekonomideki rasyonel ve hassas yönetim anlayışının sonucudur” dedi. AK Parti’nin ekonomiden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise Merkez Bankası politikalarının yanı sıra, gıda komitesi kararları, rekabeti ve arzı artıran politikalar ile enflasyonla mücadele devam edeceğini vurguladı.

PİYASALARIN GÖZÜ MERKEZ’DE

Enflasyonda beklentilerin üzerinde düşüş ve döviz kurunda görece istikrar sağlanması ardından ise piyasanın gözü Merkez Bankası’na (TCMB) çevrildi. Yılbaşından bugüne 3.75 puan bir sıkılaştırma uygulayan bankanın ay sonunda gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı ve 1 Ağustos’ta gerçekleştireceği yılın üçüncü Enflasyon Raporu’nun önemi arttı. Piyasalar bu dönemde TCMB’nin kapsamlı bir gevşeme adımı uygulamayacağına kesin gözüyle bakıyor ancak para politikasında ana fonlama enstrümanı olarak kullanılan geç likidite penceresinde sağlanan fonlama yapısında ‘küçük değişiklikler’ yapılıp yapılmayacağı yakından izleniyor.

04 Tem 2017 - 08:03 - Ekonomi

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.