Annelere erken emeklilik şartları!

Çalışan annelere erken emeklilik şartları açıklandı. Buna göre 'doğum borçlanması' kapsamında 6 yıla kadar prim kazanabiliyor.

Torba Yasa kapsamında ele alınan "annelere erken emeklilik" doğum borçlanması ile çözülüyor. Yıl ve yaş şartını tamamlamış bir anneler, borçlanma yolu ile erken emeklilik fırsatını yakalayabiliyor. Yıl ve yaş şartını tamamlamış bir annenin eğer primi eksikse bunları tamamlamak için beklemesi gerekmiyor.
Her çocuk için 2 yıl borçlanmanın yapılabildiği yasada, toplam 3 şart veriliyor. Bunların başında, çocukların sigortalı olunan tarihten sonra dünyaya gelmiş olması bulunuyor. İkinci şart olarak, çocuğun yaşıyor olması zorunlu kılınıyor. Son olarak ise doğumun gerçekleştiği tarihten sonraki 2 yıl içinde annenin adına herhangi bir prim yatmamış olması bekleniyor.
Çalışan anneler,"doğum borçlanması" kapsamında 6 yıla kadar prim kazanabiliyor. Böylece, emeklilik için beklemiyor.

DOĞUM BORÇLANMASI NEREYE BAŞVURULUR?

İlk defa 5510 sayılı Kanuna göre hizmet akdiyle çalışanlar ve kendi nam ve hesabına bağımsız çalışmaya başlayan sigortalılar, 2925 sayılı Kanuna tabi sigortalılar ile mülga 506 sayılı Kanun, 1479 sayılı Kanun ve 2926 sayılı Kanununa tabi olan sigortalılar ve hak sahipleri, sigortalının en son çalışmasının/hizmetinin geçtiği sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurarak,
Kamu görevlileri (eski kamu görevlileri sigortalıları veya hak sahipleri “SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Daire Başkanlığı Mithatpaşa Caddesi No:7 Sıhhıye/ANKARA” adresine borçlanma talep dilekçesiyle başvuruda bulunarak doğum borçlanması yapabileceklerdir.
Doğum borçlanması talebinde bulunan kadın sigortalının işvereninden belge istenilmeksizin Kurum hizmet kayıtlarından tespiti yapılarak işlem sonuçlandırılacaktır.

23 Şub 2017 - 12:45 - Ekonomi

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.