300 Koyun Projesi Yanlış Anlaşılmış

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba Kars'ta '300 koyun” projesinin yanlış anlaşıldığını şehirden köye dönenlere

Memet
Haber albümü için resme tıklayın

Geçtiğimiz haftalarda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Türkiye’de hayvancılık üretimin arttırmaya yönelik başlatmış olduğu “300 koyun” projesi hakkında Kars’ta konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, projenin tamamen yanlış anlaşıldığını kentten köye göçenlere değil, önceliklerinin köyde yaşayan üreticiler olduğunu söyledi.

‘Merası olan bölgeler öncelikli olacak’

Özellikle köyde olup mera alanları olan çiftçilere daha öncelik yapılacak. Fakıbaba’nın konu ile alakalı konuşması şöyle, “Her üreticimize 300 koyun verilecek. Burada öncelik köydeki üreticinin şehre gitmesini engellemek, yani şehirdekini köye döndürmek değil. Ayrıca bu hayvanları dağıtırken merası olan bölgeler öncelikli olacak. Geldiğimiz günden beri ithalatı bitirmek için çalışıyoruz. Bu zamana kadar besiciliğe önem verilmiş çünkü daha fazla para kazandırıyor. Ancak biz üretici olursak bu işi başarabiliriz. Yetiştiriciliğe zaman ayırmalıyız.” dedi.

‘Üreticinin cebine 30-40 bin lira para kalacak’

“Şu anda ithalat yapıyoruz diye haklı olarak bize kızanlar oluyor.” Diyen Fakıbaba, “Ancak elimizden geldiğince ithalata ihtiyaç kalmadan kendi ürünümüzü nasıl üreteceğiz onun mücadelesini veriyoruz. Bu yüzden ‘ana sayısını’ arttırmaya çalışıyoruz. Hesaplarını yaptık. Biz 300 anaç koyun verdiğimizde 1 yıl sonra 300 kuzu gelmiş olacak. Bu 300 kuzu yine üreticinin olacak. Bunu biz satın alacağız. Başka üreticiye vereceğiz. Veterinerlik masrafları, asgari ücret, sigortalarını biz karşılayacağız. Biz bunu hibe olarak vermiyoruz. Bu paraları satacağımız 300 koyundan çıkarmış olacağız. Üreticimiz hem sigortalı olacak hem de sürü sayısı artmış olacak. Üreticinin cebine 30-40 bin lira para kalacak.” Diye konuştu.

‘100 bin liralık kredinin 80 bin lirası düveler için verilecek’

“İç piyasada fiyat yükselmesi halinde ithalat başlayacak. Bunu da mecburiyetten yapacağız. Geçmişte de bazı çalışmalar olmuş. Geçmişte işi bilmeyenlere hayvanlar verilmiş. Hiç bilmeyenler hayvancılık yapmaya başlamış. Ancak bunda başarılı olamamış. Bu yüzden bu işi bilenlerin yapması gerekiyor. Merası olan, ahırı olanlar bu işi yapmalı. Bu proje Türkiye’nin projesi olacak. Bu projede başarı sağlanırsa Türkiye başarı sağlamış olacak. 100 bin liralık kredinin 80 bin lirası düveler için verilecek. Geri kalanı ise yem için ayrılacak. Yem olmayınca olmuyor. Üretici yemi alamayınca ya hayvanını satıyor ya da mezbahaya kesime gönderiyor.” İfadelerini kullandı.

Haber: Mehmet Kaması

15 Şub 2018 - 14:34 - Ekonomi

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.