11 Anlaşmaya İmza Atıldı

Körfez turunu dün Katar'da tamamlayan Erdoğan Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile bir araya geldi. İki saatlik görüşmede iki ülke arasında

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’nın ardından çıktığı Körfez turunu dün Katar ile tamamladı.

Erdoğan, üç günde üç ülkeyi kapsayan turunu dün Katar ile tamamladı. Erdoğan, Rusya ve Kuveyt ziyaretlerinin ardından dün de Katar’a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Erdoğan’ın Emirlik Divanı’nda resmi törenle karşıladı. Erdoğan ve Al Sani yaklaşık 2 saatlik baş başa görüşmenin ardından Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komitesi’nin üçüncü toplantısına başkanlık etti. Bundan önceki toplantı bakanların da katılımıyla Trabzon’da yapılmıştı.

Erdoğan-Al Sani görüşmesinin oldukça samimi bir atmosferde geçtiği görüldü. Erdoğan’ın ziyareti sebebiyle yol boyunca Katar ve Türk bayrakları asıldı.

Erdoğan’a Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya eşlik etti.

Dayanışma mesajları

Erdoğan ve Al Sani’nin görüşmelerinin ana gündemini ticari başta olmak üzere ikili ilişkilerin geliştirilmesi, Körfez krizi, Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgesel konular oluşturdu.

Erdoğan, hem Kuveyt hem de Katar’daki temaslarında Körfez ülkelerinin birlik ve beraberlikleri ile dayanışmalarının önemine işaret etti. Bazı Körfez ülkeleri ile Katar arasındaki yaşanan gerilim konusunun da gündeme geldiği görüşmede, Erdoğan, Körfez bölgesinin istikrarı ve güvenliği için bütün ülkelere görevler düştüğünü kaydetti. Erdoğan Türkiye olarak bölge ülkelerinin dayanışması için ellerinden geleni yaptıklarını, yapmaya da devam edeceklerini dile getirdi.

Ticaret artacak

Görüşmelerde, iki ülke arasında ekonomik, ticari ve yatırım işbirliği konusunda atılacak adımlar da ele alındı. Erdoğan, Türkiye ve Katar arasında 2016’daki 710 milyon dolarlık ticaret hacminin iki ülke potansiyelini yansıtmadığını belirterek, bu ticaret hacmini artırmayı hedeflediklerini belirtti. İki ülke arasındaki ticareti geliştirmek için savunma sanayii, enerji, LNG, ulaştırma, gıda güvenliği ve sağlık alanlarında yeni adımlar atılacağını kaydeden Erdoğan, devlet yetkilileri olarak yatırımları karşılıklı olarak teşvik edeceklerini dile getirdi.

İşte imzalanan anlaşmalar

Görüşmeler sonrası iki ülke arasında turizm, adalet, gıda, ulaştırma, medya, insani yardım alanları başta olmak üzere 11 anlaşma imzalandı. Erdoğan ve Al Sani’nin huzurunda gerçekleştirilen imza töreninde şu anlaşmalar imzalandı:

Merkez Bankacılığı Alanında Mutabakat Zaptı.(Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ile Katar Merkez Bankası Başkanı Şeyh Abdulla Bin Suud Al Sani imzaladı)

Turizm Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı.(Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ve Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Şeyh Ahmed bin Jassim bin Muhammed Al Sani imzaladı)

İki ülke hükümetleri arasında Hukuki ve Adli Eğitim İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı.(Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Katar Adalet Bakanı Hasan Lahdan Sagr Al Mohannady imzaladı)

Meteoroloji Alanında İş Birliğine Dair Niyet Beyanı.(Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Katar Ulaştırma ve İletişim Bakanı Jassim bin Seif Ahmed Al Sulaiti imzaladı)

Kardeş Limanlar İş Birliği Anlaşması.(Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Katar Ulaştırma ve İletişim Bakanı Jassim bin Seif Ahmed Al Sulaiti imzaladı)

Cezai Konularda Adli İş Birliği Anlaşması.(Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Katar Devlet Başsavcısı Ali bin Fetais Al Marri imzaladı)

Gıda Güvenliği Alanında Mutabakat Zaptı.(Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve Katar Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Sultan bin Saad Al Muraikhi imzaladı)

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) ile Katar Medya Kurumu (QMC) Arasındaki İş Birliği Protokolü. (TRT Genel Müdürü İbrahim Eren ve QMC Ceo’su Şeyh Abdulrahman bin Hamad Al Sani imzaladı)

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilişim Güvenliği ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) ile Katar Devleti Katar Üniversitesi Arasında Araştırma Mutabakat Zaptı.(TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin ile Katar Üniversitesi Rektörü Dr. Hasan Raşid Al Derham tarafından imzalandı)

İnsani Yardım Alanında Mutabakat Zaptı.

Ortak Bildiri.(Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Katar Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Sultan bin Saad Al Muraikhi imzaladı)

Türk üssünü ziyaret etti, brifing aldı

Doha’daki temasları kapsamında Tarık Bin Ziyad Kışlası’nda konuşlu TSK Kara Unsur Komutanlığına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada askerleri selamladı. Askerlerle tokalaşan ve fotoğraf çektiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra yetkililerden brifing aldı. Basına kapalı gerçekleştirilen ziyarette Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da yer aldı.

MİLLİYET

#

16 Kas 2017 - 07:57 - Ekonomi

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.