Urfa'da "ulaşılabilir üniversite" kuruyor

Harran Üniversitesi Osmanbey yerleşkesinin engelliler için uygun hale getirilmesi amacıyla görme işitme ve bedensel engellilerden oluşan ve aralarında

Harran Üniversitesi ile Şanlıurfa Omurilik Felçlileri İstihdam Derneğinin yaklaşık bir ay önce başlattığı "Engelsiz Üniversite" projesi kapsamında farklı engel gruplarının bir arada bulunduğu 10 kişilik bir ekip oluşturuldu. Bu kapsamda üniversitenin Osmanbey yerleşkesini gezerek kendileri için sorun oluşturan alanları tespit edecek olan engelliler, sonucu bir rapor halinde üniversite yönetimine sunacak.

Engellilerin kimseye ihtiyaç duymadan eğitimlerine devam edebilmeleri amacıyla hazırlanacak raporun ardından üniversitede tespit edilen alanlar yeniden dizayn edilerek engellilerin kullanımına uygun hale getirilecek.
- "Onların önünü açmaya çalışıyoruz"
Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, yaptığı açıklamada, projeyle üniversite okumak isteyenlerin hiç kimseye ihtiyaç duymadan eğitim görmelerini amaçladıklarını belirtti.
Projenin Türkiye'de örnek olduğunu dile getiren Taşaltın, engellilerin başkalarına ihtiyaç duyarak yaşayan kişiler olduğu algısını da ortadan kaldırmayı hedeflediklerini kaydetti. Her insanın bir engelli adayı olduğunu anımsatan Taşaltın, şöyle devam etti:
"Çalışmamızla üniversitemize gelen engelli bir kardeşimiz, hiç kimseye ihtiyaç duymadan evinde çıktığı gibi otobüse kendi başına binerek okuluna gelecek. Kimseye ihtiyaç duymadan sınıfından katine ya da tuvalete gidebilecek. Çalışmalarda engel olarak belirlenen yerler örneğin merdiven, asansör, durak veya otobüsler için çalışma başlatacağız. Zamanla engelleri kaldıracağız. Birinin engelli ayağının onun iyi bir doktor ya da mühendis olması için engel teşkil etmemesi gerekiyor. Onların önünü açmaya çalışıyoruz. Daha sonra kentteki diğer kurumlarla bir çalışma yaparak uygulamaları diğer yaşam alanlarına yaymayı hedefliyoruz."
- "Engellilere uygun bir binaya rastlamadık"
Şanlıurfa Omurilik Felçlileri İstihdam Derneği Başkanı Habib Polat da engellilerin toplum için bir kambur olmadığını, imkan sağlanması halinde kimseye muhtaç olmadan yaşamlarını sürdürebileceğini göstermeye çalıştıklarını aktardı.
Proje sayesinde engellilerin üniversiteye erişimlerinin daha rahat olacağını belirten Polat, üniversitenin yerleşkesindeki engelleri uygulamalı bir şekilde yaşayarak tespit ettiklerini söyledi. Polat, şunları söyledi:
"Protokol kapsamında aralarında üniversite öğrencilerin de bulunduğu engelli arkadaşlarımız, yerleşkedeki fakülteleri gezerek uygulamalı bir şekilde noktaları tespit ediyor. Üniversitemiz daha önce yapılmış bir üniversite, maalesef şu ana kadar engelliler için yapılan, uygun bir binaya rastlamadık. Yapılan engelli rampaları dahi çok yüksek. Bunların ölçümünü yaptık. Gerçekten bir engellinin kullanmasına uygun değiller. Bunun yanında merdivenler ya da görme engelliler için zeminler uygun değil. Arkadaşlarımız, uygulamalı bir şekilde aksaklıkları tespit ederek rapor haline getiriyor. Yaptığımız çalışmaları önümüzdeki günlerde üniversiteye sunacağız. Onlar da gerekli alanlarda çalışma başlatacak. Yapılan çalışmayı kentte de yaymaya çalışıyoruz. Şimdiden bazı merkez belediyelerle görüşmeler yaptık. Yakın bir zamanda kentte çalışmalar yapacağız."
Engelsiz üniversite için görev alan ekipteki bedensel engelli Hatice Beden de bir engelli olarak üniversiteyi gezerken çok zorlandığı belirterek çalışmayla engellerin ortadan kaldırılacağına inandığını kaydetti.

26 Ara 2015 - 13:48 - Eğitim

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.