Bakan Fakıbaba: Tarım Liseleri ve Üniversiteleri Kurulacak

Tarım Zirvesi'nde konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba 'Kaliteli ve düşük maliyetli üretim yapısını geliştireceğiz. Tarım

Fakıbaba'nın konuşmasından satır başları şöyle:

"TÜRKİYE'NİN BİR LİDER ÜLKE OLACAĞINA İNANIYORUM"

Nüfus artışı tarım arazilerinin yok olması iklim değişikliği gibi faktörler tarımın ne kadar stratejik ve hayati bir sektör olduğunu bizlere gösteriyor. Biz bunları görüyoruz ve şimdiden buna göre plan yapmak zorundayız. Bir ülke kendi üretimini yapamıyorsa tam bağımsız ve özgür sayılamaz. Bu nedenlerdendir ki gıdasını kendisi üretebilen ülkeler, geleceğin lider ülkeleri olacaktır.

Türkiye'nin bir lider ülke olacağına inanıyorum. Sulanabilir arazileri su ile buluşturduğumuz da biz nasıl artacağını göreceğiz.

Bundan 2 gün önce sayın BaşbakanımızlaŞanlıurfa'da idim, GAP'taydım. Bize verdiği talimat şu "Şu GAP'ı Allah rızası için bitirelim" 3 milyon dekar suyun sadeceŞanlıurfa'da sulanması için ilk emri vermiştir. 3 milyon dekar suyun araziye kavuşması, üretim demektir, istihdam demektir, terörün önlenmesi demektir... Tarım işçisi verenŞanlıurfa'nın tarım işçisi alan konuma gelecektir.

Biz çalışacağız, inanacağız, birlik ve beraberliğimzi sürdüreceğiz. BirCizre'yi,Şırnak'ı görmenizi isterim. Oradaki tabiatı, oradaki insanların güzelliğini görmenizi isterim. Birileri bu ülkeyi bölmek istiyor, bunun için mücadele etmemiz lazım. Konumzu tabii ki de gıda, hayvancılık ama çok ayrı şeyler de değil. Hangi ülke tarafındanTürkiye'nin bölünmek istendiğini hepiniz çok iyi biliyorsunuz.

"KİMSEYİ MAHCUP ETMEYECEĞİZ"

Bu ülkedeki zenginlik güneş, enerji ve insanların çalışkanlığı tüm Ortadoğu'ya veTürkiye'ye yeter. Kendimize güvenelim. Biz çalıştığımız zaman halledemeyeceğimiz hiçbir şey olmadığını görüyorum. 80 milyon vatandaşımızın tamamına hitap eden ve sorumluluğunu taşıyan bakanlığız. Kimseyi mahcup etmeyeceğiz. Ülkemizin değişim ve dönüşümün en hızlı yaşayan ve yaşatan sektörler arasında tarım gelmektedir.

Hükümetlerimiz dönemlerinde kaydedilen gelişmelerde, tarımı daha da artırarak, stratejik ve ekonomik sektör yapısına kavuşturduk. Üreticilerimiz destekliyor düşük faizli krediler sağlıyoruz. Son 15 yıldır tarım ve hayvancılığa çok önemli destekler veriyoruz. İthalatımız var doğrudur, bunu önlemek yine bizim elimizde olacaktır.

2002 yılında 1 milyar 800 milyon lira olan tarım desteklerini 13 milyar liraya çıkarmışız. Çiftçilerimize son 15 yılda 105 milyar liranın üzerinde nakit destek ödemesi yaptık. Bu çalışmalar meyvesini verdi ve son 15 yılda bitkisel ve hayvansal üretimde rekor kırıldı. Bitkisel üretimimiz 97 milyon tondan 117 milyon tona ulaştı.

"TARIM TOPRAKLARINI KORUMAK MİLLİ BİR GÖREVİMİZDİR"

Tarım ve gıda ürünleri dış ticarette de artış sağladı. Tarımsal ihracatımız 4 milyar dolardan 16 milyar dolara ulaştı. 2016 yılında tarım sektörü 161 milyar lira hasıla ile toplam safi yurtiçi hasılaya yüzde 6'lık önemli bir katkı sağladı. Tüm paydaşlarımıza teşekkür etmeyi borç biliyorum

Toprak hem atalarımızdan bize kalan hem de gelecek nesile aktaracağımız önemli bir mirastır. Bu nedenle tarım topraklarını korumak ve geliştirmek milli bir görevimizdir. Bakanlar Kurulumuz ile 192 ovayı SİT alanı ilan ettik, 250'ye çıkarmayı planlıyoruz. Bu ovalarda sadece tarım yapılacak.

Miras yolu ile arazilerin bölünmesine son verdik. Bölünmüş tarım arazilerin birleştirilmesine yönelik 5.5 milyar hektar alanda arazi toplulaştırılması yaptık. Su kaynaklarımız da önemli. Su olmazsa ot olmaz, ot olmazsa hiçbir şey olmaz. Ne et olur, ne süt olur ne de yaşam olur.

"ÇİFTÇİLERİMİZE DESTEĞİMİZ DEVAM EDECEK"

Verimli tarım arazilerinin su ile buluşturulmasına çok büyük önem veriyoruz. Üretim ve kalite artışı için modern sulama sistemlerinin gelişmesine yönelik çalışmalar yapıyoruz. Cumhurbaşkanımız ile karşılaştığımızda verdiği ilk talimat "Basınçlı kapalı sulama sistemine geçeceksiniz" Bu şekilde en azından suyun yüzde 60'ını korumuş olacağız. Bu nedenle üretim ve kalite artışı için modern sulama sisteminin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalarımızın yanında yüzde 50 de Tarım Bakanlığı olarak çiftçilerimize desteğimiz devam edecektir. Basınçlı sulama sistemlerinin kurulmasını hibe destekleri ve sıfır faizli kredilerle teşvik ediyoruz.

Kırsal Kalkınma hamlesini başlattık. Katma değeri yüksek olan üretime teşvik ettik. Kırsalı, aile işletmelerini önemsiyoruz. Tarım ve hayvancılığının kırsal olarak gelişeceğine inanıyoruz. Bunun içinBM2014 yılını Aile Çiftçiliği yılı ilan etti. Kırsalı geleneksel tarım yöntemleriyle büyütmeyeceğiz. Kaliteli ve düşük maliyetli üretim yapısını güçlendireceğiz. Ulusal kaynaklar veABfonları birliği ile kırsalda yapılan yatırımlara toplamda 6.5 milyar lira hibe ödedik.

İklim değişikliği ülkemizi de etkiledi. Birçok afetler yaşadık. Afet sonucu oluşan hasarların tazmini için yüzde 50 devlet destekli TARSİM sigortası yaptırmaya tüm çiftçilerimizi davet ediyorum.

20 Eyl 2017 - 13:36 - Eğitim

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.