4 yıllık fakülteler 2 yıllığa inecek

YÖK taslağına eklenen maddeye göre üniversitelerin 4 yıllık lisans bölümlerinden bazıları 2 ve 3 yıla düşürülecek YÖK taslağına eklenen maddeyle

YÖK taslağına eklenen maddeye göre, üniversitelerin 4 yıllık lisans bölümlerinden bazıları 2 ve 3 yıla düşürülecek

YÖK taslağına eklenen maddeyle 4 yıl okutulan işletme, turizm veotelcilik ile bankacılık gibi bölümlerin 2 seneye düşmesi, mühendislikve eczacılık 5, mimarlık ve diş hekimliği 6 yıla çıkacak...

FAKÜLTELERDE DEĞİŞİKLİK

MilliEğitim Bakanlığı (MEB), YÖK Yasa Taslağı’na eklediği bir madde ileüniversitelerde okutulan bölümlerin eğitim sürelerinde değişiklikyapılmasını istedi. Milliyet’in haberine göre; bu kapsamda mevcutsistemde çoğu üniversitede lisans bölümü oldukları için 4 yıl okutulanişletme, turizm ve otelcilik, bankacılık, sigortacılık gibi bölümlerin 2seneye; hukuk, coğrafya, sosyoloji, tarih, psikoloji gibi bölümlerinise 3 seneye indirilmesi planlanıyor. Değişiklik yapılırsa, mühendislikve eczacılıkta eğitim süresinin 5, mimarlık ve diş hekimliğinde ise 6yıla çıkarılması gündeme gelecek.

TASLAĞA EKLENDİ

MilliEğitim Bakanı Nabi Avcı’nın, görüş ve önerilerini içeren bir önyazı ileBaşbakanlığa gönderdiği YÖK Yasa Taslağı’nda, üniversitelerde okutulanbölümlerin eğitim sürelerinde değişiklik yapılmasını istediği öğrenildi.Yazısında Türkiye’de tıp fakülteleri hariç bütün lisans programlarının 4yıl eğitimi kapsadığını hatırlattığı belirtilen Avcı’nın, eğitimsürelerinde bölümde okutulan derslerin ağırlığı göz önündebulundurularak yeniden planlama yapılması gerektiğine dikkat çektiğiifade edildi.

MEVCUT SİSTEMDE İKİYE AYRILIYOR

Türkiye’de mevcut sistemde, programlar lisans ya daön lisans programları olarak ikiye ayrılıyor. Lisans programları 1 yılyabancı dil hazırlık eğitiminin ardından 4 yıl alan eğitimini içerirken,ön lisans programları 1 yıl hazırlık eğitiminin ardından 2 yıl alaneğitimi programını kapsıyor. Bir istisna olarak tıp fakültelerinde iseöğrencilere 6 yıl boyunca eğitim veriliyor.

HUKUK, TARİH, SOSYOLOJİ 3 YIL OLACAK

Bakanlığın "eğitimsüreleri düşürülsün" önerisinin ayrıntılarına göre işletme, turizm veotelcilik, bankacılık, sigortacılık gibi bölümlerin eğitim süresinin 2seneye; hukuk, coğrafya, sosyoloji, tarih, psikoloji, ekonomi, edebiyatgibi bölümlerin ise 3 yıla düşürülmesi planlanıyor. Düzenleme yapılırsa,mühendislik ve eczacılıkta eğitim süresinin 5 yıla, mimarlık ve dişhekimliği bölümlerinde ise 6 yıla çıkarılmasının gündeme gelmesibekleniyor. Yeni sistemde, isteyen öğrencinin alan eğitimine geçmedenönce, üniversitede 2 yıl "temel eğitim" alabileceği bir model üzerindede duruluyor.

ensonhaber.com

#

01 Mar 2013 - 00:00 - Eğitim

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.