Uzay Aracı Pazartesi Günü Dünya'ya Düşecek

Çinli yetkililerin açıklamasına göre kontrolden çıkan uzay istasyonu Tiangong-1'in Pazartesi günü Dünya'ya düşmesini bekleniyor.

Çin İnsanlı Uzay Mühendisliği Bürosu'ndan (CMSEO) yapılan açıklamada, önümüzdeki 24 saatte Tiangong-1'in atmosfere yeniden giriş yapacağı belirtildi ancak saatle ilgili detay verilmedi.

TÜRKİYE'DE LİSTEDE

Uzay aracının düşebileceği yerler arasında Türkiye de var. İtalya, İspanya, Japonya, Kore de, bu "geri dönüşü" biraz merak, biraz da endişeyle bekleyenler arasında.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) da, Pazar günü Dünya'ya düşmesi beklenen aracın 2 Nisan Pazartesi günü Beijing saatiyle 07.25'te beklendiğini duyurmuştu.

NÜFUS YOĞUNLUĞU OLAN YERE DÜŞME İHTİMALİ DÜŞÜK

Çin'in 2011'de fırlattığı 8,5 ton ağırlığındaki Tiangong-1 (Gök Sarayı) isimli uzay istasyonu 2013'te görev süresini tamamlamıştı. 2016'da Çin yönetimi, uzay istasyonunun kontrolden çıktığını Birleşmiş Milletlere bildirmişti.

10 metrelik uzunluğu ve 8 ton ağırlığı ile Tiangong-1, Dünya'nın atmosferine yeniden giren insan yapımı diğer araçlardan biraz daha büyük. Ancak uzmanlar, Tiangong'un nüfus yoğun bir yere düşme ihtimalinin düşük olduğu görüşünde.

"BİLİM KURGU FİLMLERİNDEKİ GİBİ OLMAYACAK"

Endişeleri azaltmak için CMSEO, sosyal medya hesabından, şu açıklamayı yaptı:

"Dünya'ya bilim kurgu filmlerindeki gibi şiddetli bir şekilde çarpmayacak; daha çok görkemli bir meteor yağmuruna dönüşecek. İnsanların kaygılanmalarına gerek yok."

Bazı uzmanlar, modülün büyük kısmının atmosfere girişte maruz kaldığı ısıyla yanacağını, bazı parçaların ise denize düşebileceğini söylüyor. Aracın, 43 derece Güney ve 43 derece Kuzey enlemleri arasına düşeceği tahmin ediliyor.

1,5 İLE 3,5 TON ARASI ENKAZ DÜŞECEK

Hesaplara göre, yeryüzüne ancak yüzde 20 ila 40'ı ulaşacak ki bu da 1.5 ila 3.5 tonluk bir enkaz demek. Tiangong her ne kadar büyük olsa da kesinlikle yeryüzüne tehdit yaratan en büyük uzay aracı değil.

1979 yılında NASA'nın Skylab isimli uzay aracı 80 tonluk kütlesi ile kısmi kontrol dışı olarak atmosfere girdi. Bazı parçaları Avustarlya'nın batısına düştü ama kimse bu olayda yaralanmadı.

HABERLERCOM

02 Nis 2018 - 08:05 - Dünya

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.