Referandum Kavgası Büyüyor

ABD ve İran'ın bölgedeki önemli isimlerinin Barzani'yi referandumdan vazgeçirdiği öne sürüldü. Salahattin Vilayet Meclisi referandumu reddederken

Kuzey Irak'ta uluslararası camianın itirazlarına rağmen planlanan referandumun erteleneceği, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) lideri Mesud Barzani'nin de bu karara ikna edildiği önesürüldü. IKBY'deki muhalif Goran Hareketi'nin yayın organı KNN, ABD ve İran'ın devreye girerek referandumu erteletme kararı aldırdığını iddia etti.

İddiaya göre İran'ın Suriye ve Irak'taki operasyonlarının en etkili ismi Kasım Süleymani ve ABD'nin DEAŞ'la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, ertelenme kararının mimarları oldu. KNN'nin haberine göre Kasım Süleymani, Erbil ve Süleymaniye'yi ziyaret etti. Barzani yönetimi de baskıların ardından referandumu erteledi. ABD ve İran'ın, Bağdat ile Erbil arasında yeni bir anlaşma garantisi verdiği iddia edildi. Türkiye'nin de karşı çıktığı referandumu önceki gün aldığı bir kararla Irak parlamentosu da reddetmişti. Başbakan Haydar el İbadi referendumun yasal olmadığını yineyeyerek tek taraflı adım atılmasını kabul etmeyeceklerini duyurdu. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise, "Terörizmin her türlüsünü reddeden İsrail, Kürt halkının kendilerine ait bir devlet elde etme yönündeki meşru çabalarını destekliyor" dedi.

SALAHADDİN VİLAYET MECLİSİ'NDEN RET

Salahaddn Vilayet Meclisi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) referandumunun kent sınırları içinde yapılmasını oy çokluğuyla reddetti. Vilayet Meclisi'nin yazılı açıklamasında, Salahaddin'in doğusundaki bölgelerin referanduma katılmasına şiddetle karşı çıkıldığı ve Irak'ın egemenliğiyle bütünlüğünün korunacağı bildirildi. IKBY, 25 Eylül referandumunu statüsü tartışmalı bölgeler arasında yer alan Salahaddin'in Tuzhurmatu ilçesinde yapmayı planlıyor.

SURİYE'NİN YÜZDE 37'Sİ TERÖR ÖRGÜTLERİNİN ELİNDE

Suriye'de yedinci yılındaki iç savaşta, ülkenin yüzde 37'si terör örgütleri DEAŞ ve PKK/PYD'nin işgalinde. PKK/ PYD, ABD desteğiyle işgal bölgesini son 5 ayda yüzde 2 genişletti. AA'nın yaptığı harita alan ölçümlerine göre, yaklaşık 185 bin kilometrekare olan Suriye'de 27 bin kilometrekare civarında bir alanı işgal eden DEAŞ, halen ülkenin yüzde 14'üne hakim. PKK/PYD'nin kontrolündeki alan ise 41 bin kilometrekare ile ülkenin yaklaşık 23'ünü buluyor.

SABAH

14 Eyl 2017 - 08:22 - Dünya

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.