İsotta Tanıtım Atağı Başlıyor

Türkiye'nin önemli gastronomi kentlerinden Şanlıurfa'da yemeklerin vazgeçilmezi olan isotun tanıtımı için düğmeye basıldı.

KEREM KOCALAR - Türkiye'nin önemli gastronomi kentlerinden Şanlıurfa'da, yemeklerin vazgeçilmezi olan isotun tanıtımı için düğmeye basıldı.

Kamu kurumlarının yanı sıra sivil toplum örgütlerinin de desteğiyle isotun daha sağlıklı ve kaliteli üretilmesi için çeşitli çalışmalar yapan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, isot için ikinci aşamaya geçiyor.

Bugüne kadar üretim alınında kendini geliştiren Şanlıurfa'da, bundan sonraki süreçte bilimsel çalışmaların yanı sıra tanıtıma ağırlık verilecek.

Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa İsot Festivali'ni (URFES) düzenleyen belediye, yeni organizasyonlarla isotun ününü Türkiye'nin dört bir yanına ve sınır ötesine ulaştırmayı hedefliyor.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, coğrafi işaretler konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını, isotun da coğrafi işaret belgesiyle tescillenen bir ürün olduğunu anımsattı.

Çiftçi, isotun Şanlıurfa'ya has bir ürün olduğunu belirterek, "İsotu incelediğimizde, kültürümüzde adeta bir yaşam yolu var. İsot dediğimiz ürünün, tarladan sofraya gelene kadar adeta emek serüveni var." dedi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olarak çeşitli kamu kurum ve kuruluşların yanı sıra sivil toplum örgütlerinin de destekleriyle isotun Türkiye'de ve dünyada daha fazla bilinir hale getirilmesini hedeflediklerini anlatan Çiftçi, "Bu yöndeki çalışmaların ilk ürünü olarak geçtiğimiz günlerde festival düzenledik. Bu festivalde isotun tarladan sofraya kadar her aşamasını göstermeye çalıştık. İnsanlar çok da beğendi. Bu festival 2 kısımdan oluştu. İlkini tarlada başlattık, devamında da işlenme aşamalarını gösterdik. Son olarak da pazardaki hali ve kullanım alanlarıyla ilgili görsellerle tanıtmaya çalıştık." diye konuştu.

"İsotun biberi sadece Şanlıurfa'da yetişiyor"

Bölgede isotun daha kaliteli üretimi ve işlenmesi için uzun süreden beri çalışmalar yapıldığını aktaran Çiftçi, isotu her alanda daha iyi yerlere getirmeye çalıştıklarını vurguladı. Çiftçi, bugüne kadar kendi alanlarında üretim yapan üreticilere, bu işi daha düzenli yapılması için yer tahsis ettiklerini dile getirerek, şu ifadeleri kullandı:

"Yani üreticiler arasında işletme mantığını oturtmaya çalışıyoruz. Öte yandan, üniversitelerle beraber isotun sağlığa ve sese etkilerini araştırıyoruz. Bizler de tanıtıma yoğunlaşmak istiyoruz. Tarla günleri, festivaller, buluşma, konferans, panel gibi adı ne olursa olsun isotun tanıtımını sağlayacağız. Çünkü bu bize has bir özellik. Evet biber her yerde yetişiyor ama isotun biberi sadece Şanlıurfa'da yetişiyor. Bizim biberimiz apayrı bir alan. Tanıtım boyutunu geliştirmeliyiz. Nasıl ki kayısı denince Malatya, fındık denince Giresun, çay denince Rize akla geliyorsa biz de isot denilince Şanlıurfa'nın akıllarda ilk sırada yer almasını istiyoruz."

HABERLERCOM

11 Eki 2017 - 11:32 - Dünya

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.