İngiltere'nin Kalbinde Terör Saldırısı: 5 Ölü, 40 Yaralı

Londra'da Parlamento binasının önünde gerçekleştirilen saldırıda 5 kişi öldü yaklaşık 40 kişi de yaralandı. Saldırının ardından bakan yardımcısı

İngiliz başkenti, dün beklenmedik saldırılarla şoka girdi. Kentin kalbinde bulunan Westminister Köprüsü'nde önce aracıyla yayaları ezen saldırgan, ardından parlamentoya girmeye çalıştı. Son bilgilere göre olayda 5 kişi hayatını kaybederken, yaklaşık 40 kişi de yaralandı.

TERÖRİST VURULDU

Dün öğleden sonra meydana gelen olay,İngiltere'yi şoka soktu.Londra'da,İngiltereParlamentosu yakınlarındakiWestminsterKöprüsü üzerinde meydana gelen saldırıda, bir kişi, arazi aracını yayaların üzerine sürdü, daha sonra daparlamentobinasının önüne doğru gelerek bahçe duvarına çarptı. Bu sıradaparlamentoönünde bir polisin bıçaklandığı bildirilirken, silah sesleri geldiği duyuldu. Yetkililer, bıçaklı saldırganın, polise saldırdığı ancak diğer polisler tarafından etkisiz hale getirildiği bildirildi.

Emniyet yetkilileri, yaptıkları açıklamada, aralarında saldırgan ve bıçaklanan polisin de bulunduğu 5 kişinin öldüğünü duyururken, 40 kişinin de yaralandığını kaydetti. İngiliz polisi, aksi bulgulara rastlayıncaya kadar olayı "terör saldırısı" olarak nitelediklerini vurguladı.

DEAŞ

ŞÜPHESİ

İngiltereTerörle Mücadele Birimi Komiser Yardımcısı Mark Rowley,Londra'nın kalbi olarak nitelendirilebilecek İngiliz parlamentosu, Başbakanlık ve bakanlıkların bulunduğuWestminster'daki saldırının tek bir kişi tarafından gerçekleştirildiğinin düşünüldüğünü belirterek, saldırganın güvenlik güçlerince etkisiz hale getirildiğini hatırlattı.

Rowley, "Saldırı, bir aracınWestminsterKöprüsü üzerinde ilerlemesiyle başladı. Araç insanlara çarparak yaralanmaların neden oldu. Bu sırada törenden gelen üçpolisde yaralandı. Daha sonra araç İngiliz parlamentosu yakınlarında duvara çarparak durdu. Elinde bıçak olan saldırgan İngiliz Parlamentosu'na girmeye çalıştı" ifadelerini kullandı. Rowley, "Şu anda sadece bir saldırganın olduğunu düşünüyoruz. Bölgede gerekli her türlü tedbiri alıyoruz" dedi.

MECLİS'E KİLİT

Saldırganın aracıyla yayaları ezmesinin ardından Westminister Köprüsü'nün üzeri mahşer yerine dönerken,Reutersajansının servis ettiği fotoğraflarda, otobüsün lastiğinin altında cansız şekilde yatan bir kadının bedeni ve sağa sola dağılmış yaralılar dikkati çekti.

İlk gelen haberlerde, köprü üzerindeki saldırının dışındaparlamentoiçinde farklı bir saldırganın daha bulunduğu belirtilmişti. Saldırının gerçekleştiği sırada gerçekleştirilenparlamentotoplantısı kesildi,parlamentokilitlendi. Vekiller ise, bir süre salonda bekletildi. Saldırı sırasında parlamentoda olan BaşbakanTheresa May'in, güvenli yollardan konutuna götürüldüğü ve durumunun iyi olduğu bildirildi. May, olay sonrası yapılacaklara ilişkin, "Cobra" olarak adlandırılan "acil güvenlik komitesi",hükümetbakanları, acil müdahale servislerinin ve emniyet birimlerinin yöneticilerinden oluşuyor. Komite, en son toplantısını 2005 yılının Temmuz ayındaLondrametrosuna düzenlenen saldırı sonrası toplanmıştı. Olayın yaşandığıWestminsterbölgesinde metro seferleri bir süreliğine durduruldu, istasyonlar boşaltıldı.

BAKAN YARDIMCISI

KAÇMAK YERİNE YARALILARA YARDIM ETTİ

Köprü üzerindeki saldırıda yaralananlar arasında, Fransız okulunda okuyan ve 15-16 yaşlarında üç Fransız gencin de bulunduğu belirtilirken, saldırı sırasında Thames nehrine düşen bir kadının da kurtarıldığı bildirildi. Kadının ağır yaralı olduğu ve tedavi altına alındığı haber verilirken, saldırıdan kurtulmak için nehre atladığı anlaşıldı. Öte yandanİngiltere'nin Ortadoğu'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Tobby Ellwood'un,parlamentoönünde saldırgan tarafından bıçaklananpolismemurunu kurtarmak amacıyla kalp masajı yapması ve görevlilere yardım etmesi dikkati çekti. Ellwood'un,polismemurunun tüm uğraşlara rağmen kurtarılamaması üzerine büyük üzüntü içinde olduğu gözlendi.

BAŞBAKAN MAY'I HIZLA KAÇIRDILAR

Parlamento,Londra'nın en sıkı korunan binası olarak bilindiğinden, saldırı şok etkisi yarattı.
BaşbakanTheresa May, saldırı olduğu anlaşılır anlaşılmaz zırhlı aracıyla beş dakika uzaklıktaki Başbakanlık Konutu'na götürüldü. May'in makam aracının yüksek hızla hareket ettiği gözlendi.

2005 yılında 51 kişinin ölümüyle sonuçlanan intihar saldırılarının ardından teröre karşı büyük önlemler alan İngilizler, tek kişinin gerçekleştirdiği tahmin edilen saldırı sonrasında yeniden sıkı güvenlik önemlemleri aldı.

MAY:İNGİLTERETERÖRE TESLİM OLMAYACAK

İngiltereBaşbakanıTheresa May, olayın ardından olağanüstü güvenlik zirvesi (

KOBRA

) gerçekleştirdi. Zirvenin ardından Downing Street 10 numarada Başbakanlık Konutu önünde gazetecilere bir açıklama yapan May, "Londralılar her zamanki gibi hayatlarına normal bir şekilde devam edecek. Hiçbir zaman teröre teslim olmayacağız, kötülüğün ve nefretin bizi ayırmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Terör saldırısını "Hastalıklı ve ahlaksızca bir terör saldırısı" olarak değerlendiren May, saldırının bir kişi tarafından gerçekleştirildiğini, dünyanın en eski yasama organlarındanİngiltereParlamentosu'na düzenlenen saldırının, parlamentonun savunduğu 'demokrasi, hukukun üstünlüğü, özgürlük ve insan hakları' gibi ilkeleri hedef aldığını ifade etti.

23 Mar 2017 - 08:46 - Dünya

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.