Barzani Şokta! Silah Sıkmadan El Değiştirdi

Irak ordu birlikleri Kerkük merkezine doğru ilerliyor Barzani ve peşmergeleri darmadağın oldu. Peş peşe gelen son dakika haberlerine göre Kerkük'teki

Çatışmaların yoğunlaşmasıyla Kerkük'te yaşayan binlerce insan Süleymaniye ve Erbil'e doğru kaçıyor. Televizyonların ekrana getirdiği görüntülerde, büyük kalabalıkların akın akın Kerkük'ten çıktığı görülüyor.

Kerkük'ün güneyindeki mevzilerde yer alan peşmerge güçleri cepheden çekildi. Erbil-Kerkük ve Süleymaniye-Kerkük yolları askerlerin kontrolüne geçmek üzere. Irak Başbakanı Haydar el İbadi Kerkük'e yeni vali atadı.

Terör örgütü PKK, Kerkük'te devreye giriyor. Kanlı örgüt, savunma hattı oluşturmaya başladığını açıkladı. Kerkük'te bulunan BBC muhabiri de, şehir dışından gelen silahlı güçlerin PKK'lılar olabileceğini aktarıyor.

Irak'ta beklenen oldu, Kerkük savaşı gece yarısından itibaren başladı. Türkmenler, Araplar ve Kürtlerin birlikte yaşadığı kenti tartışmalı referanduma dahil eden Mesut Barzani, savaşın ilk gününde darmadağın oldu. Irak askerleri Kerkük'ün dış mahallelerine ulaştı. Kentten gelen ilk fotoğraflarda, yüzlerce kişinin Ordu birliklerini sevinç gösterileriyle karşıladığı görülüyor. Cephenin bir tarafında Irak ordusu ve Şii milis güçler Haşdi Şabi yer alıyor. Diğer tarafta ise peşmergeyle birlikte PKK'lı teröristler bulunuyor. Yaptığı ilk açıklamada çok kaygılı olduğunu belirten ABD, öğleden sonra ise çatışmaların bir yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını savundu.

16.15 : Irak ordu birlikleri, çatışmaya girmeden Kerkük Valiliği binasını geri aldı. Amerikan yapımı zırhlı araçlar Hummer'lara binmiş Irak özel kuvvetler askerleri, herhangi bir karşılık görmeden valilik binasına ulaştı.

16.10 : Başbakan Haydar el İbadi, Kerkük'e Irak bayrakları çekilmesi için emir verdi.

16.00 : IKBY, Kerkük’teki Havana ve Bay Hasan rafinerilerinde günlük 300 bin petrol üretiminin devam ettiğini duyurdu. Barzani'ye bağlı peşmergeler rafinerilerde nöbet tutuyor.

15.10: ABD ordusu, Kerkük'teki çatışmaların bir yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını savundu. Pentagon'dan gelen ilk açıklamada ise taraflardan şiddetten uzak durmaları istenmişti.

14.45 : Barzani'nin yayın organı Rudaw, Bağdat yönetimi tarafından görevden alınan vali Necmettin Kerim'in KYB'li peşmergelerin mevzilerini terk etmesiyle suikasttan kurtulduğunu bildiriyor. Mesut Barzani ve medyası, Talabani'ye bağlı güçlere ağır ithamlarla saldırıyor

MİLLİYET

16 Eki 2017 - 16:44 - Dünya

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.