Artık "Soykırımı" Reddetmek Suç Değil

Fransa Anayasa Mahkemesi 1915 olaylarının reddini suç sayan yasanın ilgili hükmünü iptal etti. Artık Fransa'da 'soykırımın' reddi suç

FransaAnayasa Mahkemesi1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını da kapsayabilecek önemli bir karara imza attı. Ermeni iddialarını da kapsayabilecek şekilde "bazı suçların reddinin suç sayılmasına" ilişkin yasanın ilgili hükmü iptal edildi.
Anayasa Mahkemesi'nin kararında, geçen yıl sonunda yasalaşan tasarının "zaten var olan nefrete teşvikle ilgili yasaların yanında gerekli olmadığı" vurgulandı.

BU YASA İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE GEREKSİZ VE ORANTISIZ BİR SALDIRIDIR

Kararda, "Bu yasa, işlendiği zaman suç teşkil etmeyen olaylar hakkında yorumda bulunmayı cezalandırma yolu açıyor. Aynı zamanda yasa normalde tarihi tartışmalarla kararlaştırılması gereken olay ve ifadelerin yasallığı konusunda belirsizliğe neden oluyor. Dolayısıyla bu yasa, ifade özgürlüğüne gereksiz ve orantısız bir saldırıdır." denildi.

TEPKİLERE YOL AÇMIŞTI

Yasanın Ulusal Meclis ve Senato'dan geçmesi,Türkiye'nin veFransa'daki Türk toplumunun tepkilerine neden olmuş, ilgili madde daha sonra bir anayasa hukukçusu ve Türk derneklerinin başvurusuyla nihai karar merci olanAnayasa Mahkemesi'ne götürülmüştü.

TÜRKİYE'NİN BİR HUKUKİ ZAFERİ

Anayasa Mahkemesi'nin, normalde bu tür bir itirazı kabul etmeme yetkisi bulunmasına rağmen kabul edip değerlendirme yoluna gitmesi ise "Türkiye'nin bir hukuki zaferi" olarak değerlendiriliyor.

Yasal değişiklikte 1915 olaylarıyla ilgili iddialara yönelik doğrudan herhangi bir ifade bulunmuyordu. Ancak yasanın, 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımamayı "nefret suçu" kapsamına sokarak, bu konuyla ilgili cezalandırmanın önünü açacağı belirtiliyordu.
Bu yasaya göre bir kişiye 1 yıl hapis ve 40 bin avro para cezası verilebilecekti.

AYM

, DAHA ÖNCE DE BENZER BİR YASAYI İPTAL ETMİŞTİ

Fransa'daNicolas Sarkozy'nin cumhurbaşkanlığı döneminde kabul edilen benzer bir yasa daAnayasa Mahkemesitarafından, "ifade hürriyetini sınırlandırdığı" gerekçesiyle iptal edilmişti.
FransaAnayasa Mahkemesi'nin kararlarında,Avrupaİnsan Hakları Mahkemesinin (

AİHM

) Perinçek Davası'ndaki kararını göz önünde bulundurduğu değerlendiriliyor.

AİHM'in temyiz niteliğindeki büyük dairesi, Ermeni iddialarına ilişkin açıklamaları sonrasındaİsviçre'de mahkum olanDoğu Perinçek'in yaptığı başvuru ile ilgili olarakİsviçre'nin "insan hakları ihlalinde bulunduğuna" hükmetmişti.

27 Oca 2017 - 02:05 - Dünya

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.