Almanya'nın Yeni Cumhurbaşkanı belli oldu

Almanya'nın yeni cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier oldu. İki kez Almanya Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenen Steinmeier pragmatik ve sözünü

AlmanyaCumhurbaşkanıJoachim Gauck'un 5 yıllık görev süresini tamamlaması ve yeniden aday olmayacağını açıklamasının ardından ülkenin 12.cumhurbaşkanıFrank Walter Steinmeieroldu.

5 ADAY YARIŞTI

Seçimlerde toplam beş aday yarıştı; Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) veSosyal Demokrat Parti'nin ortak adayı, eski Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier (61), Sol Parti'nin desteklediği yoksulluk konusundaki araştırmalarıyla tanınan Christoph Butterwegge (66), sağ popülistAlmanyaiçin Alternatif'in (AfD) adayı Albrecht Glaser (75), Özgür Seçmenler'in (Freie Wähler) adayı Alexanden Hold (54) ve Korsan Partisi adayı Engelbert Sonneborn (78). Seçimde Steinmeier'in seçilmesine kesin gözüyle bakılıyordu. HürDemokrat Parti(FDP) de seçimde Steinmeier'i destekliyordu.

AlmanyaCumhurbaşkanıJoachim Gauckilerlemiş yaşını gerekçe göstererek seçimlerde yeniden aday olmayacağını açıklamıştı. Gauck'un görev süresi 18 Mart'ta sona eriyor.

Frank-Walter Steinmeier Almanların büyük çoğunluğu açısından Alman diplomasisinin yüzü sayılıyor. 60 yaşındaki deneyimli siyasetçi açısından cumhurbaşkanlığı, 20 yılı bulan kariyerinde doldurduğu bir dizi siyasi pozisyondan sadece biri. Steinmeier; başbakanlık müsteşarlığı, meclis grup başkanlığı,dışişleri bakanlığı, başbakan adaylığı gibi çeşitli görevleri üstlenmişti. O nedenleCumhurbaşkanıJoachim Gauck'un halefi, meçhul bir şahsiyet değil.

ALMANYA

'NIN EN SEVİLEN SİYASETÇİSİ

Tersine Steinmeier cumhurbaşkanlığı makamına bir dizi faydalı nitelik taşıyabilir. BaşbakanAngela Merkeldöneminde Dışişleri Bakanı olan Steinmeier partiler üstü bir itibar taşıyor, diplomatik deneyime sahip, uluslararası arenada muteber ve krizlerde çok defa sınanmış olma özelliğine haiz. Anket sonuçları da yüksek itibarını yansıtıyor. Steinmeier yıllardırAlmanya'nın en sevilen siyasetçileri arasında en ön sırada. Bu popülerlik, haftalar süren gelgitlerin ardından nedenhükümetpartilerininSPD'nin adayı konusunda uzlaştığını anlamak bakımından önemli bir gerekçe olabilir.

KuzeyRen Vestfalyaeyaletinden bir marangozun oğlu olan Steinmeier'in devletin en yüksek makamına ilgi duyduğunu, birçok gözlemci uzun süredir tahmin ediyordu. Yılda yaklaşık 400 bin kilometre kat ederek yaptığı çok sayıda seyahatle eski Dışişleri Bakanı, cumhurbaşkanlığına yakışır bir görünüm sergilemişti. ÖzellikleUkraynaKrizi sırasındaKiev'leMoskovaarasında yorulmaz mekik diplomasiyle itibar kazandı. Steinmeier o dönem krizin yatışmasına yardımcı oldu, bunda kısmen sözcük seçimleri de rol oynadı. Steinmeier'in en son tekrar manşetlere çıkmasında yine bir sözcük seçimi etkili oldu.ABDBaşkanıDonald Trump'ı, bir diplomata yaklaşmayacak şekilde "nefret vaizi" olarak tanımladı. Daha sonra da Trump'ın başkanlığının "eski dünya düzeninin sonu" olduğunu ifade etti. Bazıları bunun Steinmeier'in dürüst bir bürokrat olmasıyla da bağlantılı diplomat olma özelliğine yakışmadığı yorumunu yaptı.

BAŞBAKAN SCHRODER İLE BİRLİKTE YÜKSELİŞ

Steinmeier'in kariyeri eski BaşbakanGerhard Schröder'in (SPD) safında başladı. Steinmeier, Schröder'in henüz Aşağı Saksonya Başbakanı olduğu dönemde başbakanlık dairesini yönetti.SPD1998 yılındaBerlin'de hükümeti kurma görevini aldığında Steinmeier de başkente, iktidarın merkezine gelerek önce devlet müsteşarlığı ve sonra başbakanlık dairesi başkanlığı görevlerini üstlendi. 2005'te BaşbakanAngela Merkelliderliğindeki ilk Büyük Koalisyon'un dışişleri bakanı oldu. Başbakan Yardımcılığı görevi de yapan Steinmeier 2009 yılında Sosyal Demokratların başbakan adayı olarak seçimlere girdi.SPD'nin seçimleri kaybetmesinde birçokları Steinmeier'in halkauzakolmasının etkili olduğu eleştirisini getirdi. Steinmeier içli dışlı, teklifsiz bir tip sayılmıyor ancak uluslararası diplomasinin karmakarışık oyunları içerisinde sebatkârlığı ve geneli görme yeteneği ile iyi bir görüntü sergiliyor.
2013 Federal Meclis seçimleri sonrasında yeniden Büyük Koalisyon'un kurulmasıyla Steinmeier de dışişleri bakanlığına tekrar geri döndü. Hür Demokrat Partili (FDP) Hans-Dietrich Genscher ile birlikte Frank-Walter Steinmeier Alman dış politikasının şekillendirici beyinleri arasında sayılıyor.

5 Ocak 1956 Detmold doğumlu olan Steinmeier idare mahkemesi hâkimi Elke Büdenbender ile evli. Çiftin üniversitede okuyan bir kızları var. Siyasetçi 2010 yılında kamuoyunun gündemine insani yönüyle gelmişti. O dönemSPDMeclis Grup Başkanı olan Steinmeier ağır hasta eşine böbreğini bağışlamak için siyasi görevlerine ara vermişti. Kişisel motivasyonları bir yana bu, halkta Steinmeier hakkında saygı ve takdir uyandırmıştı.

MERKEL: AKILLA VERİLMİŞ BİR KARAR

Steinmeiercumhurbaşkanıolmadan önce Hrıstiyan Sosyal Birlik (CSU) saflarından bile övgü aldı.BavyeraEyaleti Başbakan Yardımcısı Ilse Aigner sosyal demokrat siyasetçinin "iyi bir aday" olduğunu söyledi. CSU'luAvrupaParlamentosu üyesi Manfred Weber de Steinmeier'in bir süreklilik sağlayacağına inandığını belirterek "Almanya'nın özellikle şu anki vaziyet içerisinde güçlü bir yönetime ihtiyacı var" dedi.

Steinmeier'in düzensizlik ve istikrarsızlığa karşı bir istikrar çıpası etkisi yaratması bekleniyor.AlmanyaBaşbakanıMerkelde Steinmeier'in ortak adaylığını açıkladığı sırada buna vurgu yapmış ve bunun "mantıkla verilmiş bir karar" olduğunu söylemişti.Merkelhalkın çoğunluğunun da bu kararı destekleyeceğine inandığını belirtmişti.

12 Şub 2017 - 17:15 - Dünya

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.