200 kilometrekareden fazla alan DEAŞ'tan temizlendi

IKBY Başkanı Mesut Barzani Musul kentini terör örgütü DEAŞ'tan kurtarmak için başlatılan operasyonda 200 kilometrekareden daha fazla alanın kurtarıldığını

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) BaşkanıMesut Barzani, Musul kentini terör örgütü

DEAŞ

'tan kurtarmak için başlatılan operasyonda

200

kilometrekareden daha fazla alanın temizlendiğinibelirterek, "BuMusul'un kurtarılması için ilk aşamadır. Kolay bitecek bir süreç değildir. Daha çok sürecektir. O nedenle aramızdaki işbirliği ve uyum güçlenerek devam etmelidir. DEAŞ çökecek ve yok olacaktır, bu yakındır." dedi.

Musul'u kurtarma operasyonunun Peşmerge ve Irak ordusu tarafından ortaklaşa yürütüldüğünü vurgulayan Barzani, "Bu amaçla kısa bir süre önce Bağdat'ı ziyaret ederek Başbakan Haydar el-İbadi ile bir araya gelmiştik. Orada Musul operasyonuna başlanmasına dair nihayi kararı vermiştik. Kararlaştırılan operasyon bu sabah saat 06.00'da başladı ve kısa süre içinde büyük başarılar elde ettik." ifadesini kullandı.

"Musul operasyonunda ilk adım atıldı"

Irak ordusu ile güçlü bir işbirliğinin olduğuna ve uyum içinde hareket edildiğine işaret eden Barzani, şöyle devam etti:

"Başarılar bunun bir sonucudur. Bu aynı zamanda birlikte hareket ettiğimizde neleri başaracağımızın da güzel bir kanıtıdır. Birlikte olursak teröre karşı daha güçlü mücadele edebiliriz. Musul operasyonunda ilk adım atıldı. Bu kolay bitecek bir süreç değildir. Daha çok sürecektir. O nedenle aramızdaki işbirliği ve uyum güçlenerek devam etmelidir. DEAŞ çökecek ve yok olacaktır, bu yakındır. Ancak ondan sonra daha büyük bir terör örgütü ortaya çıkabilir. O nedenle kuvvetli ilişki devam etmelidir. Biz Musul düşmeden de işbirliğine hazırdır, kurtarıldıktan sonra da hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum."

Barzani, operasyonun Musul'un güney ve doğusunda başladığını, Peşmerge güçleri, Irak ordusu ve diğerlerinin görevleri ile sorumluluklarının belirlendiğini söyledi.

"Musul halkı emin olsun"

Koalisyon güçlerine destekleri Irak ordusu ve Peşmerge güçlerine de kahramanlıkları nedeniyle teşekkür eden Barzani, "DEAŞ'a ağır zayiatlar verdirilmiş ve öldürücü darbe indirilmiştir. Operasyonun ne kadar süreceğini bilemem ancak ne kadar sürerse sürsün biz hazırız." diye konuştu.

Musul halkının emin olmasını isteyen Barzani, şunları kaydetti:

"Peşmerge ve Irak ordusu olarak zarar ve ziyan olmadan, katliam yaşanmadan ve intikam arayışları içerisine girilmeden kenti kurtarmak için ciddi bir çaba gösteriyoruz. Amacımız içine düştükleri karanlıktan, zindandan ve zulümden kurtulup özgür ve mutlu bir hayat yaşamalarıdır. Bu onların hakkıdır. Musul'da askeri planın yanında kentin geleceğiyle ilgili siyasi bir programın da olmasını arzu ederdim. Ancak diğer taraflar acelesi davrandı. Bu nedenle Erbil ile Bağdat arasında olabilecek nahoş olayları engellemek için ortak bir komisyon kurduk. Bu komisyon aracılığıyla istenmeyen gelişmeler tespit edilip çözüme bağlanacak. Musul'un hiçbir şekilde Halep olmaması için tüm gücümüzü ortaya koyacağız."

"Ankara ile Bağdat bu konuda uzlaşı yolu bulmalı"

Barzani, "Sayın İbadi Irak'ta bulunan Türk gücünden söz etti. Türk askerinin operasyonda hiçbir rolünün olmayacağına vurgu yaptı. Bu konudaki düşünceniz nedir?" sorusu üzerine, "Bize göre bu konuda karşılıklı anlayış olmalıdır. Ankara ile Bağdat bu konuda uzlaşı yolu bulmalıdır." dedi.

18 Eki 2016 - 09:13 - Dünya

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.