Tedbirsizlik, işçi ölümlerini tetikliyor

Disk Genel-İş Şanlıurfa Şube Başkanı Sadık Demir yaşanan işçi ölümlerine tepki gösterdi. Demir Türkiye'de günde 4 işçinin yaşamını yitirdiğini

Urfanatik Gazetesi / Rıdvan ORTAKAYA

Yine tedbirsizlik, yine işçi ölümü…

Geçtiğimiz Pazartesi günü Şanlıurfa’da yıkım işlemi gerçekleştirilen 6 katlı bir apartmanda çökme meydana geldi. 1 işçi göçük altında kalarak hayatını kaybetti. Aynı gün İstanbul’da da 32 katlı konut inşaatının yük asansörü, 23’üncü kattan zemine çakıldı. Asansörde bulunan 3 işçi olay yerinde hayatını kaybetti.

Aynı gün Türkiye’de meydana gelen 4 işçi ölümü ile ilgili Disk Genel-İş Şanlıurfa Şube Başkanı Sadık Demir, Muhabirimiz Rıdvan Ortakaya’ya açıklama yaparak, hükümeti sert bir dille eleştirdi. Demir, yaşanan işçi ölümlerinde yeterli tedbir ve yeterli denetim yapılmadığını iddia ederek, günde ortalama 4 işçinin yaşamını yitirdiğini söyledi.

“Sistem İşçi Ölümleri İle İlgili Tedbir Almıyor”

Demir: “Maalesef burası Türkiye işçi ölümleri dünde vardı bu günde var ve var olmaya devam edecek. Çünkü sistem işçi ölümleri ile ilgili tedbir almıyor. Türkiye’deki istatistikî bilgilere baktığımızda geçen yıl bin 780 işçi hayatını kaybetti. Kesin olmayan bilgilere göre ise günde ortalama 4 işçi hayatını kaybediyor. Geçen yıl bu ortalama 5 kişiyi geçti. Maalesef hükümetler, giden ve mevcut hükümet işçi ölümleri ile ilgili yeterli tedbir almıyor. Ve caydırıcı herhangi bir cezası da vermiyor” dedi.

“İşçi Ölümlerinde Caydırıcı Ceza verilmiyor”

İşçi Ölümlerinde caydırıcı ceza verilmediğini ve yeterli tedbirin alınmadığını iddia eden Demir, konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Bu güne kadar birçok işçi iş kazası ile yaşamını yitirdi. Ölen işçi, ölümü ile kalıyor. Hükümet bu anlamda herhangi bir tedbire başvurmuyor. Kâğıt üzerinde bazı şeyler yapılıyor sözde ama pratikte herhangi bir çalışma yok. Şanlıurfa’ya baktığımızda çok sayıda inşaat alanları var. Güvenlik ile ilgili ciddi bir çalışma yok”

“Kazalara Takdir-i İlahi Denilip Üstü Örtülüyor”

“Meydana gelen İşçi kazalarında, kazalara “Takdir-i İlahi” denilip Üstü Örtülüyor. Ama öyle olmamalı, dinimizde de tedbir almamız noktasında uyarılıyoruz. Ama maalesef bu ülkede kimse tedbir almıyor. Tedbir alınmadığı içinde, herkes kazalara “Takdir-i İlahi”, “kaderinde vardı” diyip kendi menfaatleri için kazaların üstünü örtüyor” şeklinde konuştu.

İş Kazalarında İnşaat Alanları İlk Sırada

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre işçi ölümleri ve iş kazaları bakımından İnşaat alanlarının ilk sırada yer aldığı öğrenilirken, mevsimlik işçi kazalarının ise ikinci sırada yer aldığı görüldü.

“Denetimler Özel Sektörün Elinde”

Disk Genel-İş Şanlıurfa Şube Başkanı Sadık Demir: “ İşçi ölümleri hükümetin hatalarından kaynaklıdır. Yani hükümet bu anlamda inşaat denetimlerini özel sektörlerin eline vermiş. Özel sektörlerde inşaat firmaları ile çalışmak için taviz veriyor. Verilen tavizlerde işçi ölümlerine neden oluyor. Devletin yapması gereken denetimi, özel sektörde çalışan sosyal güvenlik uzmanları yaptığı için yeterli denetim olmuyor. Devlet sorumluluktan kaçarak, sorumluluğunu özel sektöre devretmiştir” dedi.

04 Şub 2016 - 10:29 - Diğer

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.