'Her gün 6 bin çocuk susuzluktan ölüyor'

Dünyada giderek artan susuzluk için açıklanan rakamlar endişe verici boyutta su problemi nedeniyle her gün 6 bin çocuk hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Prof. Dr. Yusuf Demir, Demir, Ordu'da bir otelde düzenlenen Su ve Çevre Çalıştayı'nınardından gazetecilere yaptığı açıklamada,dünyanın hızlı bir şekilde susuzluk ve kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını söyledi.

"Bugün yaşadığımız dünyada şu an halen 2 milyarın üzerinde insan su problemi ile karşı karşıya" diyen Demir, böyle devam ettiği takdirde önümüzdeki 30 yıl içerisinde dünyanın yüzde 40'ı,yaklaşık 54 ülkenin su sıkıntısı ve problemiyle karşı karşıya kalacağını ve bunun da çok ciddi bir problem olduğunu belirtti.

Türkiye açısından da benzer tablonun söz konusu olduğunu vurgulayan Demir, şunları dile getirdi:

"Türkiye'de yanlış bir algı var. Ülkemiz su zengini bir ülke olarak biliniyor. Ama maalesef Türkiye su fakirliğine doğru giden bir ülke. Çünkü Türkiye'de kişi başına düşen su miktarı bin 300 metreküpe düşüyor. Halbuki bir ülkenin su zengini olabilmesi için kişi başına 8-10 bin metreküp su düşmesi lazım. Biz böyle devam edersek önümüzdeki 20 yıl içerisinde su problemleri ile karşı karşıya kalacağız."

"Birlitre yanık yağ, 800 bin litre suyu kirletiyor"

Türkiye'de israfın yanı sıra suyun kirlenmesinin de önüne geçilmesi gerektiğinin altını çizen Demir, "Suyun kirlenmesi geri dönüşümü açısından ciddi problemleri ve bir yok oluşuberaberinde getirmektedir. Bunun için özellikle sanayi ve evlerimizde su kirliliğinin önüne geçilmesi son derece önem arz etmektedir. Birlitre yanık yağın kirlettiği su miktarı 800 bin litredir. Bu çok korkunç bir rakamdır. Bunun için belediyelerimiz ve yerel yönetimlerimizin halkı bilinçlendirmesi gerekiyor"şeklinde konuştu.

"Her gün 6 bin çocuk ölüyor"

Dünyada hergün su problemi ve suyun oluşturduğu hastalıklardan dolayı ölen çocuk sayısının 6 bin olduğunu bildirenProf. Dr. Demir, şunları kaydetti:

"Bu çok korkunç bir rakam. Burada bir kez daha suyun önemini anlamalıyız. Ona göre israftan kaçınılmalı ve sularımızı kirletmemeliyiz. Bundan hepimiz sorumluyuz. Çünkü böyle sorumsuz davranarak her gün 6 bin çocuğun yok olmasını sağlıyoruz. Bir an evvel toplumun bu konuda bilinçlenmesi lazım. Aksi durumda felaket kapımızda. Eğer ülkemizde gerekli tedbiri almazsak önümüzdeki 20 yılın sonu karanlık gözüküyor. 2030 yılından sonra ülkemizi felaket bekleyebilir. Ama inşallah bu uyarılarımızla bu felaketin önüne geçeceğiz."

#

22 Ağu 2015 - 15:35 - Diğer

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.