4 Köye Kaçak Kullanım Cezası Yağdı

Ceylanpınar'a bağlı Büyükçaylı Sufra ve Hamılgöçerler köyünde bulunan çiftçilere kaçak elektrik kullanımdan dolayı yüksek meblağda ceza

4 Köye Kaçak Kullanım Cezası Yağdı
Video için play'e tıklayın

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar bölgesinde bulunan Büyükçaylı, Sufra ve Hamılgöçerler köyünde bulunan çiftçiler geçtiğimiz gün soluğu DEDAŞ İl Binası önünde aldı. Kaçak elektrik kullanımlarında dolayı kesilen faturaları gören çiftçiler gördükleri meblağlar karşısında şoke uğradı. Öte yandankesilen cezaların kaçak kullanımdan kaynaklandığı ve kaçak kullanımda faturaların bir yıllığı kapsamak şartı ile kesildiğini ve bundan dolayı kaçak kullanım bedeli olarak o faturaların kesildiğini söyledi. Vatandaşlar ise kendilerine elektrik hattının bile 2018 yılı içeresinde geldiğini söyleyerek kaçak kullanım bedeli dahi olsa bu kadar yüksek faturaların kesilmemesi gerektiğini savundular.

2018 yılından beridir sulama hattının çekildiği ve kendilerine kesilen faturaların 3 aylık bir süre üzerinden yapıldığını söyleyen çiftçiler, duruma tepki gösterdi. Çiftçiler ise kendilerine kaçak kullanım bedeli olarak kesilen faturaların yarısını bile ödeyecek durumlarının olmadığı ve gelen en düşük faturanın bile 90 bin TL civarında olduğunu söyledi. 4 köyde yaklaşık 200 çiftçiye kaçak kullanım cezasının kesildiği cezalara bir çare bulunması için çiftçiler yetkili seslere seslendi.

Öte yandan aldığımız bilgilere göre Çiftçilerin 2017 yılından bu yana kaçak elektrik tükettiklerini söyleyerek cezaların yıllık olarak kesildiğini söyledi. Çiftçilere gelen cezalar hukuki yollarla kesilmelerine rağmen ödeme şartı olduğu halde indirimlerinde sağlayanacağını öğrenildi.

Elektrik yok elektrik sorunu var

Çiftçi Rıdvan Uğurlu, “Ceylanpınar Sufra köyündeyim 4 köy olarak bize arazi verildi 2017’de kuyu kazılmaya başladı bir kısım kuyularını kazdı ama elektrik yok elektrik sorunu var. Geldik DEDAŞ’a DEDAŞ müdürü Osman Beyle görüştük ben kendim şahıs görüştüm dedim ben araziyi aldım aldığım arazinin bir kısmına ekin ektim ama elektrik yok Osman Beyde dedi tamam ben bakayım, DEDAŞ Viranşehir müdürünü aradı elektrik için Viranşehir DEDAŞ da dedi bizde yeterli elektrik yok elektrik yok. Harran DEDAŞ’ı da aradı Harran da aynı şeyi dedi bizde yeterli elektrik yok Ceylanpınar bölgesi şimdi şikâyetçidir müdür Beyde dedi şuanda yeterli elektrik yok ama biz 2018 yıl olarak zaten sizin proje hazır size hat çekeceğiz sayaç saatlerinizi bağlayacaksınız tüketim başlayacak ekin biçin ne ektik ne biçtik. 2017 yıllı olarak sadece bir arkadaş ekti o da 40 dönüm ekti 40 dönümün yarısına keçileri koydu 20 dönümü de biçti biçerdöver parasını çıkaramadı kendi cebinde ödedi.” dedi.

‘Hepimize yüksek miktarda elektrik faturaları gelmiş’

“Şimdi 2018 yılına girdik tüketim başladı tüketim sayıyor birde bir baktık 3 aya 04.10.2017-04.01.2018 ayları arasında 136 bin TL ceza gelmiş artı bide aynı eve 94 bin TL ceza geldi arkadaşlarımızın hepsine yüksek miktarda cezalar geldi.”diyen Uğurlu, “240 bin TL, 160 bin TL, 200bin TL cezalar geldi. DEDAŞ’a Geldik müdürle görüşmeye geldi yerinde yok herkes biliyor 2018 yılında ekin ekmedim burada Cumhurbaşkanımıza, fakıbaba’ya, Urfa’nın Milletvekilline, her yetkilisine sesleniyorum el atmalarını istiyoruz biz yeni hayat bulduk arazilerle birlikte ama DEDAŞ ile sorunumuz var DEDAŞ sorunu ile ilgili Ahmet Eşref fakıbaba ile Cuma günü görüştük ve Fakıbaba bize dedi ben bunu şimdi göndereceğim DEDAŞ’a hal edeceğim dedi. Bugünde biz zor durumda olduğumuz için. Keşke biz mahsul kaldırsaydık öderdik ama şimdi ödenecek tutarda değil kullanmadık elektrik ama ceza geldi ödenecek bir tutarda değil. 5- 10 bin TL olsa öderdik. DEDAŞ müdürü bana kendi şahsım ile otururken bana dedi sana 1 faslı elektrik vereyim evde çocuklar soğuk su içsin hayvanlara bakın bu dönem idare edin diğer dönem yapacağız dediler biz yetkililerin buna bir el atmalarını istiyorum buna bir çare bulmalarını istiyorum biz mağduruz biz yeni tarla aldık. Yeni aldığımız malzeme parasını çıkarmadı ektiğimiz ekin. Şimdi 2018 yıllı olarak sayaç çalışıyor ne gelse ücretini öderiz. 04.10.2017 kış ayında ne sulaması yapmışım 136 bin TL ceza gelmiş.” Diye konuştu.

“3 Aya ortalama Her Ay 45.000₺ ceza geldi”

Ceylanpınar Hamılgöçerler köyünden Mehmet Demir, “DEDAŞ bize 3 ay içerisinde ceza kesti 3 ayı bölsek ortalama ayda gelen ceza 45 bin TL ceza gelmiş. Ben 04.10.2017 ile 04.01.2018 kış gününde 45 bin TL sulama yapar mıyım yapmam ben Cumhurbaşkanımıza, Milletvekillerimize, DEDAŞ Müdürüne sesleniyorum bu olaya bir el atmalarını istiyorum. Ahmet Eşref Fakıbaba’yla bu konu hakkında görüştük Fakıbaba da yetkili kişilerle görüşeceğiz ve bunun için bir çalışma yapacağız dedi ama hala cevap gelmedi bir cevap gelmesini bekliyorum” ifadelerini kullandı.

HABER: MEHMET KAMASI

12 Tem 2018 - 10:10 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.