Koruma Altındaki Kelaynaklar Doğaya Bırakıldı

Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde Kelaynak Üreme İstasyonu'nda koruma altındaki nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan 209 kelaynak

Dünyada popülasyonları Fas ve Türkiye'de, küçük bir grubu da Suriye'de bulunan kelaynaklar, 1977 yıllından beri Birecik ilçesinde Fırat Nehri kenarında bulunan Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı Kelaynak Üreme İstasyonu'nda koruma altında tutuluyor.

Şubat-mart aylarında ürüme dönemi olan kelaynaklar, kafesten çıkarılarak üremeleri ve yaşamlarını sürdürebilmeleri için doğaya bırakılıyor. Yılda bir defa yumurtlayan ve 1 ile 3 arasında yumurta için kuluçkaya yatan kelaynakların kuluçka süresi 4 hafta sürüyor. Nesli tükenme riski taşıyan ve özel menüyle beslenen kelaynak kuşlarının göçlerine izin verilmiyor.

Üreme istasyonunda bu yıl sayıları 209'u bulan kelaynaklar, üremeleri için yeniden doğaya bırakıldı. Kuşlar, göç zamanı olan temmuz-ağustos aylarında tekrar kafeslere alınıyor.

İstasyonda düzenlenen törende, Vali Güngör Azim Tuna, Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, Birecik Kaymakamı Kadir Perçi kafesleri açarak kelaynakları doğaya bıraktı.

Vali Tuna, yaptığı açıklamada, kelaynakların Şanlıurfa için önemli bir değer olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz yüzyıllarda zehirli kimyasalların tarımda kullanılmasıyla büyük oranda bu tür kuşların nesli tükenme aşamasına gelmiş ve toplu ölümler olmuştu. Daha sonra devlet tedbirler alarak bu kuşlara sahip çıktı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan buradaki istasyonla kelaynaklar koruma altına alındı. Burada çoğalmaları sağlanılıyor. Elimizden geldiği kadar onlara doğal bir ortam hazırlamaya çalışıyoruz. Yılın belli zamanlarında üremeleri ve yaşamlarını sürdürebilmeleri için doğaya salınıyor. Bu kuşlar çok hassas hayvanlar, hem eşlerini seçmede çok titiz davranıyorlar, hem de üremeleri çok hassas ortamlarda gerçekleşiyor."

Birecik ilçesinde kelaynakların doğal bir ortama sahip olduğunu anlatan Tuna, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Amacımız sayılarını çoğaltmak, Suriye'deki savaştan bu kuşlar da olumsuz etkilendi ve göçe gidemiyor. Kış aylarında göçe göndermiyoruz, ileride Suriye'deki ortam normale dönünce yine bu göç sağlanabilirse daha da sağlıklı bir hizmet vermiş olacağız. Şanlıurfa'nın marka değerlerinde birisi olan kelaynaklar, bizim için çok önemli. Buradaki doğal ortamın korunması ve sürdürülmesi için de önem taşıyor. Buradaki üreme ve koruma hizmetlerine diğer kurum ve kuruluşların da destek olması ve toplumda bir bilinç oluşması önem arz ediyor. El birliği ile bu değerimize sahip çıkmamız gerekiyor"

Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürü Erdoğan da kelaynakların yumurtlaması ve kuluçkaya oturmasının, bölgede baharın müjdecisi olarak görüldüğünü söyledi.

Dünyada kelaynak popülasyonunun Fas ile Türkiye'de bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, "Fas'taki kuşlar göçe gitmeyen türler, yaz kış aynı yerde yaşayan tür, buradakiler göçmen karakteri gösteren türler. Sayıları az olduğundan dolayı riski göze alıp göçe gönderemediğimizden dolayı kışın da burada barınmalarını sağlıyoruz. Bu zamanlarda da yavru yapmaları için kafesin kapısını açıp buralarda yuva yapmalarını sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.

21 Şub 2017 - 13:30 Şanliurfa/ Birecik- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.