Türksat Uydularını SpaceX Fırlatacak

Türkiye'nin yeni nesil uyduları 5A ve 5B'nİn yapımını üstlenen Airbas ile anlaşma imzalandı. Anlaşmaya göre; 2020'de Türksat 5A 2021'de

Türksatuyduları 5A ve 5B uydularının yapımı ve iki uydunun 2020-2021 yıllarında uzaya fırlatılması için imzalar dün atıldı. MÜSİAD stratejik partnerliğinde ve Uydu Operatörleri Birliği (ESOA) ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenen 3.Global Satshow zirvesi kapsamında düzenlenen törende anlaşmanın tarafları Türksat ile Airbas firmaları masaya oturdu.

Uyduların önemli bir bölümü Türksat mühendisleri tarafından yerli imkanlarla üretilecek.

FALCON 9 İLE FİRLATILACAKLAR

İki uydunun uzaya fırlatma işini ise elektrikli arabanın mucidi Elon Mask’ın firması SpaceX yapacak. Bu iş için Türkiye’ye gelen Musk, önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmişti. Airbus’un alt yüklenici firması olacak SpaceX, Falcon 9 roketiyle fırlatma işlemini gerçekleştirecek.

BAŞARILI BİR İŞBİRLİĞİ BEKLİYORUZ

İmza töreninde konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “Airbus’ın alt yüklenicisi olan SpaceX’in bizim uydularımızı Falcon 9 roketiyle fırlatılması konusunda da arkadaşlarımız kararlarını verdiler. Onlardan da çok başarılı bir fırlatma beklediğimizi ifade etmek istiyorum” dedi.

BÜTÜN BÖLGEYE HİZMET VERECEK

Varılan anlaşmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Arslan, “Rekabetçi bir ortamda sözleşme imzalamaya hak kazanan Airbus’ı da tebrik ediyorum. Bugünden sonra Türksat’a ve Airbus’a düşen hızlı bir şekilde en kaliteli ve yüksek teknoloji ile 2020’de Türksat 5A’yı, 2021’de Türksat 5B’yi yörüngedeki yerlerine yerleştirmek. Bu işbirliği sadece ülkemize değil, Türksat üzerinden bu bölgeye, dünyaya hizmet vermeyi sağlamak. Türksat mühendislerinin bu işin içinde yer almasını ve Türksat 5A ve 5B’ye ilişkin üretimlerin daha fazla Türkiye’de yapılmasını önemsiyoruz” dedi.

Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Vecdi Gönül ise genişleyen uydu filosuyla Türkiye'nin 2003 yılında 69 olan toplam televizyon sayısının 6 kattan fazla artarak 439 televizyon istasyonuna ulaştığını söyledi.

3 yıl içinde uzayda

Uyduların önemli bir bölümü Türksat mühendisleri tarafından yerli imkanlarla üretilecek. 5A uydusu 3 yıl içinde uzaya gönderecek. 5B ise 4 yıl içinde uzaya gönderilmesi planlanıyor. Uyduların inşasında Airbus’la da Türkiye’de önemli bir iş birliği yapmış olacak. 

Türkiye’nin geleceği için buradayız

Airbus Savunma ve Uzay Sistemleri Fransa Başkanı Nicolas Chamussy, bugünün uzay teknolojileri endüstrisi için önemli olduğunu belirterek, “Çünkü Türkiye artık kendi uzay ajansını kurmak üzere. Bizler de bu ajansın uzun vadeli ortağı olmaktan çok mutluyuz. Airbus ve Türkiye için de heyecan verici bir gün. Çünkü Türksat 5A ve 5B uydularının geleceği için buradayız” dedi.

ANKARA'DA OLUŞTURULACAK

Chamussy, uydular için elektrikli itki teknolojisinin kullanacağını ifade ederek, şunları söyledi: “Bu hem ağırlığı azaltıyor hem de uyduların yaşam beklentisini 2 katı artırıyor. Airbus, Türk havacılık endüstrisiyle uzun yıllar birlikte çalışıyor. Airbus ile Türkiye ilk kez uzayın geleceğini belirlemek üzere bir iş birliğinde bulunuyor. Türkiye bu programdan büyük fayda sağlayacak. Türksat 5B Ankara’daki tesislerde oluşturulacak.”

En büyük koz uzay teknolojisi

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, yeni dünya düzeninde ülkelerin elindeki en büyük güçlerden birinin uzay teknolojilerinde ulaştıkları nokta olduğunu söyledi. Kaan, şunları kaydetti: “Günlük hayatımızda birçok şeyi, bu teknolojilerden faydalanarak gerçekleştiriyoruz. Uzay teknolojilerinde ne kadar ileriye gidersek ne kadar fazla özgün projeyi hayata geçirebilirsek, ülke olarak gelecekteki yerimizi en sağlam şekilde inşa edeceğiz. Global Satellite Show, hem dünyanın hem de ülkemizin uzay teknolojilerinde kat ettiği mesafeyi ortaya koymak ve geleceği doğru okuyabilmek için çok önemli bir organizasyon."

Türksat 6 kat büyüdü

Türksat Genel Müdürü Cenk Şen ise yoğun ve titiz bir çalışmanın sonucu olan Türksat 5A ve 5B uydularının üretim sözleşmesini imzalamaktan onur duyduğunu anlatarak, hayırlı olmasını diledi. Şen, yeni nesil haberleşme uyduları ile global ölçekte bir uydu operatörü olma yolunda önemli bir adım attıklarını aktararak, “2023 hedeflerimiz doğrultusunda uydu filomuzu güçlendirerek pazarda Türksat olarak yerimizi alıp, kapsama alanımızı genişletmeye devam edeceğiz” dedi.

YENİ ŞAFAK

10 Kas 2017 - 08:16 - Teknoloji

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.