Türkiye'deki şirketler dijital felaketlere hazır değil

Türkiye'deki BT sistemleri felaketlere hazır mı' başlıklı bir anket Türkiye'deki şirketlerin dijital felaketlere karsı hazırlıklı olup

Felaket kurtarma ve iş sürekliliği alanında çalışmalarını sürdüren Clonera, 'Türkiye'deki

BT

sistemleri felaketlere hazır mı' başlıklı bir anket düzenledi. Yapılan araştırmaya göre; Türkiye'deki her 3 şirketten biri son 1 yıl içinde en az bir dijital felaket yaşamasına rağmen, felaketlere karşı hazırlıklı olmadığı açıklandı. Çalışmaya katılan, ortalama 50 sunucuya sahip yaklaşık 200 şirketin yarısından fazlası, BT sistemlerini son 6 ay içinde test etmemiş. Yarısının felaket kurtarma ve iş sürekliliği çözümü yok.

Farklı sektörlerden BT yöneticilerinin ankete verdiği yanıtlar, Türkiye'deki şirketlerin dijital felaketlere karsı hazırlıklı olup olmadığı konusunda önemli bilgiler sağlıyor. Türkiye'de faaliyet gösteren şirketlerde görev yapan toplam

430 BT

yöneticisinin yanıtlardan derlenen rapor önemli verilere işaret ediyor.

Rapora göre, son 1 yılda her 3 şirketten biri dijital felaket yaşarken, her 2 şirketten birinin felaket kurtarma çözümü ve felaket senaryosunun olmadığı görüldü. Bunun yanında rapor, her 4 şirketten birinin felaket kurtarma testi yapmadığını ve çözümlerinin efektif olup olmadığını bilmediğini gösterdi. Araştırmaya katılan her 3 şirketten ikisi, mevcut sisteminin kendisini felaketlerden koruyacağına inanmadığını söyledi.

Hizmetlerinin kesintiye uğramaması için bir çözüm kullanmayanların yüzde 65'i felaket kurtarma çözümlerinin maliyetinin yüksek olduğu yanılgısına sahip. Yaşanan kayıpların, şirketlerin iş süreçlerini durdurma seviyesine getirirken bu durum itibar ve gelir kaybı olarak geri döndüğü belirtildi.

Anket sonuçları, dijital felaket yasayan şirketlerin yüzde 65'inin sistemlerini yedekten geri döndürse de uygulamalarını sürdüremediğini,yüzde 8'inin sistemlerini hiç geri getiremediğini, her 4 şirketten birinin, sisteminin en az yüzde 10'unu kaybettiğini ortaya koydu.

İŞ KESİNTİLERİNİN TEMEL SEBEBİ DİJİTAL FELAKETLER

Raporda dikkat çeken bilgilerden bir diğeri ise son 1 yıl içinde dijital felaket yasayan şirketlerin yalnızca yüzde 3'ünün iş süreçlerinin doğal afetler nedeniyle kesintiye uğramış olması. İş kesintilerinin büyük bir çoğunluğu kullanıcı hatası, sistem arızası, siber saldırı ya da güç kesintisi sebebiyle oluşuyor.

Anket sonuçlarının, felaket kurtarma konusunda yapılan uluslararası araştırmaların çıktılarıyla da uyum gösterdiğini belirten Clonera Genel Müdürü Evren Ballı, "Türkiye'nin işi durmasın diyerek başlattığımız anket sonucunda ortaya çıkan rapor da gösteriyor ki kurumlar felaket kurtarma ve iş sürekliliği konusunda gerekli önlemleri almıyorlar. Dünya çapında yapılan araştırmalara göre, son 5 yılda dünyadaki her 3 şirketten biri dijital felaket yaşadı. Bu şirketlerin yüzde 93'ü 5 yıl içinde yok oldu. Felaketler nedeniyle şirketlerin yaşadığı operasyonel kesintilerin maliyeti 3,5 milyon doların üstünde" dedi.

23 Şub 2017 - 18:24 - Teknoloji

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.