Tramvay Yedek Parçasını Türk Sanayici Üretti, 1 Milyon Euro Yurtta Kaldı

Samsun'da 21 tramvay için ithalat yoluyla temin edilen yedek parçalar SAMULAŞ ve OMÜ UZAYTEM iş birliğiyle yurt içinde üretildi böylece yıllık

Samsun'da, Çin ve İtalya'dan temin edilen tramvay yedek parçaları, Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Samsun Hafif Raylı Sistem AŞ (SAMULAŞ) ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Havacılık ve Uzay Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (UZAYTEM) iş birliğiyle yurt içinde üretildi, böylece yıllık 1 milyon euro'nun ülkede kalması sağlandı.

SAMULAŞ AŞ yetkilileri, 21 tramvay için Çin ve İtalya'dan ithal ettikleri yedek parçaları yerlileştirme kararı aldı. Tramvayların yazılım haricinde diğer parçalarını Türk sanayicilere ve OMÜ UZAYTEM'e yaptıran şirket, maliyeti 3'te bir oranında azalttı.

Tramvay yedek parçalarının yerlileştirilmesi sayesinde yıllık 1 milyon euro yurt içinde kaldı.

SAMULAŞ AŞ Genel Müdürü Kadir Gürkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çin ve İtalya'dan satın aldıkları 21 tramvayın yedek parçalarını da bu ülkelerden temin ettiklerini söyledi.

Tramvay yedek parçalarının son derece pahalı olduğunu belirten Gürkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'dan aldıkları talimat doğrultusunda, bu malzemelerin yerli üreticiden temin edilmesi için çalışma başlattıklarını anlattı.

Bu çerçevede iş birliğine gittikleri UZAYTEM'in tramvayların dış kompozit parçalarını tasarlayarak üretime başladığını dile getiren Gürkan, "Sadece kompozit parçaların üretiminden 3'te bir oranında tasarruf sağlıyoruz. UZAYTEM bu sayede bu teknolojiyle tanışmış oldu, biz de sürdürebilir yedek parça tedariğini sağlamış olduk" dedi.

Tramvay yedek parçalarının yerlileştirilmesi sayesinde zamandan da tasarruf ettiklerine dikkati çeken Gürkan, şöyle konuştu:

"Siparişlerimiz Çin ve İtalya'dan geç geliyordu. Bu çalışmayla hem zamandan hem maliyetten tasarruf sağladık hem de iyi kalitede yedek parça temin etmiş olduk. Sadece UZAYTEM ile değil, Türkiye'nin değişik bölgelerindeki sanayicilerle de iş birliği yapıyoruz. Tramvayların pek çok yedek parçasını yerli sanayicimize ürettiriyoruz. Yerlileştirme çalışmamız sayesinde 1 milyon avro civarında tasarruf sağladık. Ayrıca bu teknolojiyi Türk sanayicimize kazandırdık."

"AMAÇ SANAYİCİMİZE BİLGİ AKTARMAK"

SAMULAŞ ile UZAYTEM'in çalışmasında görev alan OMÜ Sivil Havacılık Yüksekokulu Pilotaj Bölümü Öğretim Görevlisi Mehmet Cevat Sunol da tramvay taşımacılığının kompozit parça kullanımı açısından çok yüksek bir pazar olduğunu söyledi.

Sektörde hem yüksek kalitede hem de çok büyük adetlerde kompozit parça kullanıldığına işaret eden Sunol, "Ülkemizin taşımacılık açısından tramvaya verdiği önem ortada. Türkiye'de bu sanayi gelişsin istiyoruz" diye konuştu.

Sunol, "Amacımız, yaptığımız üretimle sanayicimize bilgi aktarmak, sektöre dikkat çekmek. UZAYTEM'in birinci kuruluş amacı, hava aracı tasarlamak, ikinci amacı da yüksek değerde kompozit parça üretmek ve bunu sanayiciyle paylaşmaktır. Yani, üniversite ve sanayi iletişimini etkin şekilde gerçekleştirerek, bu tip yüksek katma değerli üretimlerin Türk sanayisine yönlenmesini sağlamak için çalışıyoruz" dedi.

29 Nis 2017 - 20:34 - Teknoloji

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.