Saatler ne zaman ileri alınacak?

Saatler ne zaman ileri alınacak bugünün en çok merak edilen sorusu. Yaz saati uygulaması kapsamında bu yıl saatler bu gece 03.00'te 1 saat ileri alınacak.

Ekşi, yaptığı açıklamada, yaz saati uygulamasının 26 Mart Cumartesi gününü 27 Mart Pazar gününe bağlayan gece bir saat ileri alınmasıyla başlayacağını anımsatarak, akıllı telefon kullanıcılarının bu tarihi beklemeden telefonlardan "otomatik tarih ve saat dilimini" aktif etmelerinde fayda olduğunu söyledi.
Geçen yıl yaz saati uygulamasının 26 Ekim'de sona erdiğini anlatan Ekşi, seçim nedeniyle saatlerin geri alınma tarihinin 2 hafta sonraya yani 8 Kasım 2015’e ertelendiğini hatırlattı. Bu zorunlu uygulama sebebiyle mobil cihazların tarih ve saatlerinde uyumsuzluk yaşandığını belirten Ekşi, "Bunun üzerine birçok kullanıcı cep telefonlarının saat ve tarih menüsünde, otomatik tarih ve saat dilimi seçeneğini iptal ederek manuel düzenleme ile saatlerini ayarlamışlardı. 27 Mart'ta ise yaz saatine geçiş için saatler 1 saat ileri alınacak. Kullanıcıların, telefonlarından saat ve tarih menüsünde, otomatik tarih ve saat dilimini tekrar aktif hale getirmelerinde fayda var." diye konuştu.
Yaz saati uygulamasının başlangıç ve bitiş tarihlerinde manuel bir işleme gerek kalmadan otomatik ayarı açık bırakarak, saat ayarının otomatik olarak gerçekleşmesinin sağlanabileceğini bildiren Ekşi, "Böylece 27 Mart sabahı saatleri ileri almayı unutma riski de ortadan kalkmış olacak. Zira ev ve iş yerlerindeki saatlerimizi değiştirmeyi unutsak bile telefonlarımız bizi doğru yönlendirecek." dedi.
Ekşi, otomatik tarih ve saat dilimi seçildiğinde, telefonlarının herhangi bir müdahaleye ihtiyaç duymadan sistem üzerinden aldığı bilgilerle kendini güncellediğini ifade etti.
Tasarruf yaklaşık 1 milyar kilovatsaat
Türkiye'de, 1925'te çıkarılan Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanun'a dayalı olarak uygulanan yaz saati uygulaması 27 Mart Pazar günü başlayacak. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 8 Kasım 2015 Pazar günü 04.00'dan itibaren 1 saat geri alınan saatler, 27 Mart Pazar günü 03.00'dan itibaren 1 saat ileri alınacak.
Saat değişiminden beklenen fayda ve tasarruf yaz saati uygulamasında gerçekleşiyor. Bütün bu değişimler, AB'deki saat düzenlemesine birlikte yapılıyor. İlkbaharda başlayıp sonbaharın ortasında biten 7 aylık uygulama ile 800 milyon-1 milyar kilovatsaat arasında elektrik tasarrufu yapıldığı tahmin ediliyor. Bu tasarruf miktarı orta ölçekli bir hidroelektrik santralin yıllık üretimine karşılık geliyor.

SAATLERİN İLERİ ALINMASIYLA MESAİ SAATLERİ DEĞİŞECEK

Saatlerin ileri alınmasıyla birlikte memurların mesai saatleri de değişecek. İstanbul Valiliği kış saati uygulamasıyla birlikte memurların mesai saatlerini 08.00-12.00 ile 12.30-16.30 olarak belirlemişti.Yaz saati uygulamasıyla birlikte çalışma saatleri 28 Mart Pazartesi gününden itibaren yeniden 08.30-12.30 ile 13.00-17.00 arasında olacak.

SAATLERLE OYNAMA FİKRİ BENJAMIN FRANKLIN'DEN ÇIKTI

Günışığından daha çok faydalanmak için ortaya çıkan yaz/kış saati uygulaması fikri 1700'lü yıllara dayanıyor.Benjamin Franklin, Amerika Birleşik Devletleri'nden Fransa'ya elçi olarak yollandığı sırada, Paris halkının mum israfını önlemesi ve gün ışığından daha çok yararlanması için The Journal of Paris adlı gazetede imzasız bir mektup yayımladı.

PANJURLU EVLERE EK VERGİ PAKETİ BİLE ÖNERMİŞTİ

Hatta daha sonra bu mektubundaki önerileri 1784 yılında Fransa hükümetine israfı önlemesi için yeni bir vergi paketi olarak önerdi. Panjurları vergilemek, mumları karneye bağlamak ve insanları gün doğumu sırasında kilise çanları ve top ateşiyle uyandırmak gibi öneriler içermekteydi. Sonradan ABD'ye döndüğünde saatlerin kışın geri alınması yazın da ileri alınmasıyla gün ışığından daha çok faydalanılacağını ispatlayarak bu işin mucidi olarak tarihe geçti.

İLK OLARAK ALMANYA'DA BAŞLADI

Gün ışığından daha çok faydalanmak için yaz/kış saati uygulamasına ilk geçen ülke 1916 yılında Almanya oldu. ABD'de ise ilk olarak 1918'de Başkan Woodrow Wilson tarafından yürürlüğe sokuldu.

26 Mar 2016 - 15:25 - Teknoloji

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.