Neden Toplama Bilgisayar Almamalıyız?

'Ama neden bir başka firmaya aynı sistem için daha fazla para verelim ki? Kendi bilgisayarımızı kendimiz toplarız paramız da cebimizde kalır!”

Şimdi aşağı performans canavarları gelip: “Ama neden bir başka firmaya aynı sistem için daha fazla para verelim ki? Kendi bilgisayarımızı kendimiz toplarız paramız da cebimizde kalır!” diyecek ancak kazın ayağı pekte öyle değil.
Ufkunuzu iki katına çıkaracak bir bilgiyle başlayayım: İşlemci dediğimiz şeyler temelde bir çip. Fakat bu çipler sandığımız gibi seriye göre ayrı ayrı yaratılmıyor. Onlarca farklı işlemci türü için temelde tek bir tip ürün ortaya çıkarılıyor ve fırına veriliyor(şaka yapmıyorum gerçekten fırına veriliyor açın çip nasıl üretilir bakın). Fırından çıktıktan sonra ise performanslarına göre söz gelimi İntel’de i3, i5, i7 şeklinde isimlendiriliyor. Bu kadar. Hasat toplamak gibi iyi varsaydığın domatesleri kilosu pahalı olan kasaya atıyorsun. Dolayısıyla aldığınız her i3 işlemci de aslında aynı performansta değil birbirlerini yakın performansta oluyor.
Siz şimdi: “Ben anlamam kendi bilgisayarımı kendim toplarım!” deyip i5 işlemci alabilirsiniz ama işte o zaman işiniz şansa kalmış olur. Çünkü siz standart bir i5 işlemci almışsınızdır. Halbuki ASUS, Lenovo, MSI gibi şirketler İntel’le yaptıkları anlaşma uyarınca her segment işlemcinin kaymak tabakasını yani en yüksek performanslısını alırlar. Varan bir. Sizin topladığınız sistemdeki i3işlemci ile MSI’ın bilgisayarındaki aynı teknik özelliklere sahip i3 işlemcinin performansı aynı değil yani.

Devamında işin mühendislik kısmı var. Siz bir bilgisayar topladıktan sonra hesaplı olmasını istediğiniz için gidip içine korsan bir işletim sistemi kurmaktan fazlasını yapmayacaksınız ancak büyük firmalar sistemlerini bir işletim sistemi için optimize edecek mühendislerle çalıştığı işin size satın aldığınız şeyi en verimli kullandıracak altyapıyı ayarlayıp öyle yollamış olacaklar.
Grafikerler için ayrı oyuncular için ayrı ekran kartları var. Sonra satın alırken dikkat edin bu i serisi işlemcilerin u versiyonları var hq versiyonları var. Bir ton detayı var işin ama temelde anlatabileceklerim bu kadar.
Kullanım amacınızı açıkladıktan sonra siz aşağı yazın alacağınız bilgisayarı biz alın ya da almayın deriz.

Kaynak: Maiotik

10 Ara 2016 - 03:07 - Teknoloji

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.