Kurbanlardan Biri De Siz Olabilirsiniz

Facebook Cambridge Analytica tarafından paylaşılmış olan veri sızıntılarıyla ilgili son olarak 87 milyon kişinin bundan etkilendiğini açıklamıştı.

Facebook'un, verilerinizin Cambridge Analytica tarafından elde edilip edilmediğini bildirmek için söz verdiği bildirimi hala almadınız mı ? Evet, biz de almadık. Ancak, Facebook tarafından başlatılan yeni bir araç, arzuladığınız soruya anında cevap verecek.

Bu aralar herkesin aklındaki soru hangi verilerim Cambridge Analytica'nın elinde, bunları nasıl kontrol edebilirim?

Bunun için öncelikle Facebook’un sunduğu yeni araca ulaşmalısınız. Facebook’un Cambridge Analytica kontrolüne erişim sağlayın. Araca, Facebook'un Yardım Merkezi’ndeki arama kutusuna "Cambridge" yazarak da erişebilirsiniz.

Buraya ulaştıktan sonra, "Bilgilerimin Cambridge Analytica ile paylaşılıp paylaşılmadığını nasıl anlarım?" başlıklı bir sayfaya ulaşacaksınız. Dikkat etmeniz gereken bölüm "Bilgilerim paylaşıldı mı?" Bu arada normalde İngilizce olarak paylaşılan ekran, Türkçe olarak da sunulmuş.

Cambridge Analytica, “This Is Your Dijital Life” isimli uygulama üzerinden verileri elde ettiği için Facebook bu doğrulama sistemi ile bu uygulama üzerinden giriş yapılıp yapılmadığını kontrol ediyor. Çalındıysa, verilerin hangi yılda çalınmaya başladığını, arkadaşlarınızda da olup olmadığı gibi cevaplar karşınıza çıkacak. Paylaşıldıysa aşağıdaki gibi bir yazı görüyorsunuz.

İhlalden etkilenmediyseniz, araca eriştiğinizde aşağıdaki iletiyi göreceksiniz.

11 Nisan'da ifade verecek

Yaklaşık 2 milyar kullanıcısı olan Facebook CEO'su Mark Zuckerberg “kullanıcı verilerini kullanma ve koruma” sistemi ile ilgili olarak 11 Nisan’da Washington'da Temsilciler Meclisinde kurulan komitede ifade verecek. Muhabirlerle yaptığı bir toplantıda CEO Mark Zuckerberg, şirketin sorumluluklarını kabul etmeyerek "büyük bir hata" yaptığını söyledi. Şirket ayrıca skandalın ardından gizlilik politikalarını yenileyecek.

Düzeltmek birkaç yıl sürebilir

Mark Zuckerberg, veri ihlali skandalının yarattığı sorunların tamamen düzeltilmesi birkaç yılı bulabilir. Zuckerberg, 9 Nisan Pazartesi gününden itibaren kullanıcılarla hangi uygulamalarla veri paylaşmak isteyip istemediğini seçebileceğini söyledi.

Cambridge Analtyica tarafından hazırlanan "ThisIsYourDigitalLife" uygulaması gibi bir uygulamayı kullanıp kullanmayacağının sorulması üzerine Zuckerberg, "Kesinlikle çok fazla uygulama kullanıyorum. Bilgisayardan iyi anlayan bir internet kullanıcısıyım." dedi.

Türkiye'de etkilenen kişi sayısı belli oldu

Facebook, kullanıcı bilgilerinin Cambridge Analytica şirketi tarafından usulsüz kullanıldığının ortaya çıktığı skandaldan Türkiye'de 234 bin 584 kişinin etkilendiğini açıkladı. Uygulamayı indiren kişi sayısı ise 223.

10 Nis 2018 - 22:26 - Teknoloji

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.