Hollywood Siber Tehditlerin Farkında, Ya Siz?

Gösterime yeni giren Scarlett Johansson'lu ‘Kabuktaki Hayalet‘ ya da Vin Diesel'li ‘Hızlı ve Öfkeli 8‘ gibi büyük Hollywood prodüksiyonları

Bruce Willis’in oynadığı Zor Ölüm 4 (Die Hard 4), başkent Washington başta olmak üzere ülkedeki güvenlik ve enerji altyapısının siber saldırıyla felce uğramasını anlatıyordu. İnternette Av’da (The Net) ünlü oyuncu Sandra Bullock, tüm kimlik bilgilerinin dijital platformlardan değiştirilmesi nedeniyle var olma savaşı veren birini canlandırıyordu. Chris Hemsworth’lu Blackhat ya da Ejderha Dövmeli Kız filmlerinde de dijital ihlalleri gördük. Liste uzatılabilir, hatta Matrix de bu listeye dahil edilebilir. Sonuçta Neo, seçilmiş kişiye dönüşmeden önce aslında bir hacker’di. Patricia Arquette‘in oynadığı ‘CSI:Cyber‘ dizisi de tüm bu olguları TV dizisi olarak evlerdeki ekrana taşıyor.

En yeniler

İnsan/Cyborg konusunu irdeleyen ve Scarlett Johansson’un oynadığı ‘Kabuktaki Hayalet‘ ya da hacklenen otomobillere yer veren ‘Hızlı ve Öfkeli 8‘, dijital riskleri ya da teknolojinin olası karanlık taraflarını beyaz perdeye taşıyan en yeni örnekler olarak öne çıkıyor.

Bu arada2020 yılında 50 milyar cihazın internete ve birbirine bağlantılı hale gelmesi bekleniyor. Yine aynı dönemde otomobillerin de yüzde 90’ının internet bağlantılı hale dönüşeceği öngörülüyor. Söz konusu öngörüler, Hollywood senaristlerine iyi malzeme sağlıyor denilebilir.

Filmler, korunmanın önemini hatırlatıyor

Sinema dünyası, gerçek ile fanteziyi pek çok kez harmanlasa da, ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu’ya göre, bu filmlerin hayal gücümüzü genişletmenin ötesinde önemli faydaları var.

Akkoyunlu, “Filmler risklere dikkat çekiyor ve korunmanın önemini gündeme getiriyor“ diyerek şu tespitlerde bulunuyor: “Hollywood senaristleri genellikle derslerini iyi çalışıyor ve kurgularını var olan gerçekliklerin üzerinden oluşturuyorlar. Filmlerde kullanılan pek çok teknoloji, günümüzde ya var ya da geliştirilmek üzere. Bunlardan yola çıkan sinemacılar, teknolojinin karanlık tarafını ele almayı ve aksiyona çevirmeyi çok seviyor.”

Dijital dünya o kadar da sahipsiz değil

“Ama korunmak şart ve korunmak mümkün!“ diyen ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, “Teknolojik gelişmeler hangi yönde ilerlerse ilerlesin, güvenlik önlemleri de o yönde gelişecektir, çünkü güvenlik olmak zorunda“ dedi.

Akkoyunlu, sözlerine şöyle devam etti: “Sinemadan günlük hayatımıza gelirsek; dijital dünya o kadar da sahipsiz değil. Yakın geçmişe bakalım; global düzeyde en az 500 bin bilgisayarı etkileyen bir botneti oluşturan suç çetesinde yer alan Rus vatandaşı Maxim Senakh, geçen yıl tatil yaptığı Finlandiya’da yakalanmış, şu an ABD’de yargılanıyor.

Avrupa’ya bakarsak, Mayıs ayı itibariyle Avrupa Birliği’nde Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) yürürlüğe giriyor. Avrupa’da gizlilik yasalarında son 20 yıldır yapılan en önemli reform olarak öne çıkan bu yasa bireylerin günümüz dijital dünyasındaki gizliliklerini etkili şekilde korumak üzere tasarlandı. Türkiye’de de geçen yıl ‘Kişisel Verilerin Korunmasına İlişkin Kanun‘ yürürlüğe girdi ve işliyor.

Bunula birlikte aralarında ESET’in de bulunduğu pek çok bilgi güvenliği şirketi global düzeyde daha güvenli bir dijital hayat için geniş çaba gösteriyor ve yeni teknolojiler geliştiriyor.”

Size de görev düşüyor

“Yakın gelecekteki veya günümüzdeki siber tehditleri işleyen heyecanlı filmleri izleyelim ama bununla birlikte dijital güvenliğimizi de elden bırakmamamız gerektiğini hatırlayalım” diyen Alev Akkoyunlu, şu tavsiyelerde bulundu:

Dijital platformlarda kişisel bilgilerinizi paylaşırken, cimri ve dikkatli davranın.

Mailinizi, telefonunuzu, adresinizi herkesle paylaşmayın, şifrelerinizi – parolalarınızı açık etmeyin. Mail hesaplarındaki güvenlik sorularında gerçekten sadece sizin bilebileceğiniz bir cevabı belirleyin.

Siber suçluların phising, yani oltalama tekniklerine karşı uyanıkolun.

Güvenli olmayı öğrenin!Bana bir şey olmaz demeyin. Kendinize “Nasıl daha güvende olurum?” sorusunu sorun. İnternette biraz araştırma yapın, çözümleri öğrenin, size uygun önlemleri seçin.

Sistem güncellemelerini mutlaka yapın!Öneri klasik gibi gelebilir, ama bu çok çok önemli bir güvenlik unsurudur.

Güncellenen bir dijtal güvenlik yazılımı kullanın!Güncel antivirüs yazılımı ile korunmayan bilgisayar, telefon veya tablet, kapısı açık ev gibidir. Her an kötü biri içeri girebilir.

25 Nis 2017 - 09:54 - Teknoloji

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.