Bu Cihazlar Ne Kadar Akıllı?

Bitdefender uzmanlarına göre internete bağlı akıllı cihazların giderek yaygınlaşması birçok güvenlik riskini de beraberinde getiriyor.

Tüketici elektroniği endüstrisi için yılın en büyük etkinliği olan CES 2017, Amerika Birleşik Devletleri'nin Las Vegas kentinde gerçekleşti. Fuarda bu yıl da internete bağlanabilen "akıllı" cihazlar öne çıktı. Bitdefender uzmanları ise akıllı olarak tanıtılan bu cihazların ne kadar akıllı olduğundan şüphe ediyor. Veri gizliliği ve güvenliği konusunda "çok akıllı olmayan" cihazların kullanımı birçok güvenlik açığına davetiye çıkarıyor.

Gizliliğiniz ve Güvenliğiniz Nasıl Tehlikeye Düşüyor?

Global antivirüs yazılım şirketi Bitdefender'ın uzmanlarına göre veri paylaşımına izin veren akıllı cihazların yaygınlaşması bu alana odaklanmış kötü amaçlı yazılımları da beraberinde getiriyor. Üstelik bu "akıllı" cihazlarda ağırlıklı olarak Android tabanlı işletim sistemleri kullanılıyor. Android işletim sistemi ise saldırıların en hızlı yükseldiği işletim sistemi olarak öne çıkıyor.

CES 2017'de tanıtılan cihazların birçoğunda ise asıl sorun toplanan verilerin zararsız gibi görünmesinden kaynaklanıyor. Oysa veri madenciliği ve eşleştirme teknikleri iyileştikçe ve bu toplanan verilerin miktarı çoğaldıkça risk de artıyor. Örneğin, akıllı bir saç fırçası, jiroskop, ivmeölçer gibi sensörleri sayesinde üç eksendeki el hareketlerinizi algılayabiliyor. Cihazın üzerinde bulunan dahili mikrofon, saçınızın kuru mu, yoksa ıslak mı olduğunu değerlendirmekte kullanılıyor. Akıllı saç fırçası topladığı bütün bu verileri telefonunuzdaki yardımcı bir uygulamaya gönderiyor. Bir diğer akıllanan eşya olan diş fırçası tam olarak nereyi fırçaladığınızı algılıyor ve sıklık, süre ve yer gibi bilgileri kayıt altında tutuyor. Elde ettiği verileri yine bir telefon uygulaması ile eşleştiriyor. Akıllı yatak ise siz uykuya dalmadan önce ayaklarınızı ısıtıp, horladığınızda size en uygun yatış pozisyonunu öneriyor. Uyuyanın cep telefonuna da bağlanarak uyku analizi ve fotoğrafları kaydediyor.

Toplanan veriler ne kadar önemsiz görünürse görünsün, bütün bu akıllı cihazlarınızdan elde edilen veriler bir araya geldiğinde hayatınızla ilgili detaylı bir resim sunuyor. Bu veriler kötü amaçlı kişilerin ellerine geçtiğinde ise yaşayabileceğiniz gizlilik ve güvenlik sorunları hayal edemeyeceğiniz bir boyuta ulaşabiliyor.

Akıllı cihazlara entegre edilen dahili mikrofon ve kamera gibi özellikler ise çok daha büyük riskler oluşturabiliyor. Yatak odası ve banyo evin en mahrem bölgeleriyken, bu odalarda bulunan akıllı cihazlar bütün kişisel anlarınıza erişebiliyor. Bu cihazlardaki güvenlik açıklarından faydalanan saldırganların ise bu özellikleri suistimal etme ihtimali gün geçtikçe artıyor.

Bir diğer güvenlik riski ise internete bağlı cihazlar kullanılarak güçlendirilmiş DDoS saldırıları. 2016'ya damgasını vuran ve 2017'de de katlanarak artması beklenen DDoS saldırılarında bilinen yollardan farklı olarak, IP alabilen yani internete bağlı "akıllı" cihazlar internet saldırısı için birer asker olarak kullanılıyor. İnternete bağlı cihazların %69.5'inde bu tür bir savunmasız alan olduğunu belirten Bitdefender uzmanları ise internete bağlı cihazların hızlı bir şekilde çoğalmalarıyla internetin ne kadar kırılgan olduğunu vurguluyor.

21 Oca 2017 - 00:12 - Teknoloji

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.