Bu Cihaz, Enerji ve Hava Kirliliği Problemlerini Çözmeye Aday

Belçikalı araştırmacıların üzerinde çalıştığı cihaz dünyanın iki büyük derdine çare olabilir.

Leuven Üniversitesive Antwerp Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, alternatif enerji üretimi ve hava kirliliği gibi tüm dünyayı ilgilendiren iki önemli probleme pratik bir çözüm buldular.

Hava kirliliğini enerjiye dönüştüren ufak bir cihaz üreten araştırmacılar, bir taşla iki kuş vurdu.

NASIL ÇALIŞIYOR?

Cihaz, iki bölümden oluşuyor. Bunların arasında nano materyallerden özel üretilen bir zar bulunuyor. Kirli hava bu zardan geçtiğinde, zardaki katalizörler (kimyasal tepkime hızlandırıcılar) hidrojen gazı oluşturarak hem havayı temizliyor hem de enerji ortaya çıkartıyor.

Araştırmacılar, cihazın üretim sürecini güneş panellerininkine benzetiyorlar. Cihazı kullanmak için özel bir şey yapmak gerekmiyor, nasıl ki paneller güneş gördüğünde enerji üretiyorsa, cihaz da temizliğe ve enerji üretimine otomatik başlıyor.

İki teknoloji arasındaki tek fark, enerjinin doğrudan cihazda üretilmemesi. Hidrojen ayrı bir noktaya aktarılarak yakıt olarak kullanılabiliyor.

NEREDE KULLANILACAK?

Cihazın en önemli kullanım alanlarından birisinin ulaşım olması bekleniyor. Hidrojen yakıtlı motorlara sahip araçlar, birçok üretici tarafından üretiliyor.

Araştırma ekibinden Prof. Sammy Verbruggen, şimdilik cihazın ufak boyutta olduğunu, ancak endüstriyel boyuta getirmelerinin önünde bir engel olmadığını belirtiyor.

12 May 2017 - 07:53 - Teknoloji

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.