OHAL'de İstifa edenin Emekliliği Yanar mı?

OHAL döneminde istifa eden devlet memurunun emeklilik hakları saklı kalır.

SORU: Merhaba 20 yılımı doldurdum haklarım saklı kalarak istifamı vermek istiyorum ama bazıları "

OHAL

'den dolayı istifa edersen emekliliğin tehlikeye girer" dedi bu olabilir mi?

CEVAP: Emeklilik Hizmet yılını dolduran memur yaş grubunu beklemek üzere OHAL döneminde istifa edebilir mi? Sosyal Güvenlik işlemleri nasıl olur? Sorunuz özelinde değerlendirmekteyiz.

Devlet memurları emeklilik haklarını hem hizmet yıllarını hem de yaş gruplarını tamamladıklarında kazanırlar.

Emeklilik hakkından kasıt, emekli maaşı, ikramiyesi ve sağlık hizmetidir.

Sosyal Güvenlik kanunlarında, Devlet memurlarının mutlaka emeklilik yaş gruplarını tamamlayacakları tarihe kadar görev yapmaları gerektiğine dair hüküm bulunmaz.

OHAL döneminde istifa etme konusu 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 94 ve 96 ncı maddeleri bağlamında, memuriyete geri dönüşle ilgili olup, bu işlemlerin emeklilik için hizmet yılını tamamlayıp emeklilik yaş grubunu doldurmayı beklemek üzere ve bu amaçla tekrar memurluğa dönme düşüncesinde olmayan tamamen emeklilik statüsüne geçmeyi amaçlayan ve bu nedenle istifa ederek görevinden ayrılan kişileri kapsamadığını değerlendirmekteyiz.

OHAL döneminde istifa konusu ile ilgili Devlet Personel Başkanlığının görüşü için tıklayınız.

Görevinden ayrılıp yaşı bekleyenlere yönelik değerlendirmelerimiz için tıklayınız.

Bu bağlamda değerlendirmemiz:

1- 657 sayılı Kanununda yer alan, OHAL'de döneminde istifa edenin yerine bir memur gelmedikçe istifa edemeyeceği şeklindeki kısıtlayıcı hüküm sadece daha sonra memuriyete dönüşle ilgilidir.

2- OHAL döneminde hizmet yılını doldurup emeklilik için yaş grubunu beklemek amacıyla istifa eden memura, yaş grubunu tamamladığında SGK'ya müracaatı neticesinde, emekli aylık, emekli ikramiye ve sağlık hizmetinin verilmesini engelleyici bir hususun bulunmamaktadır.

28 Haz 2017 - 02:45 - Bilgi

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.