Gök Neden Gürler?

Kış aylarında kar yağarken şimşek yıldırım ve gök gürültüsü seyrek olur. Yıldırım ve gök gürültüsü en çok yaz aylarında hava ılık ve

Şimşek ya da yıldırım etraflarındaki havayı saniyenin milyonda biri kadar bir vakitde 30.000 dereceye kadar ısıtırlar. Isınan bu hava ansızın genleşir, genişler. Normal atmosfer basıncının nerdeyse 100 misli bir basınçla, ses süratinden çok süratli ses dalgaları yayar. Bu aynen ses süratini geride bıraktığımız uçaklarda bulunduğu gibi kulağımıza bir nevi patlama sesi olarak ulaşır. Buna gök gürlemesi diyoruz.

Şimşek de, yıldırım da tek bir hadise değil bir seri vakanın birleşimidirler. Yıldırımın ilk çakışından ileri yukarıya doğru olan dönüş çakışında, elektrik akımı daha kuvvetli olmasından kulağımıza gelen ikinci ses birincisinden kuvvetlidür.

Yıldırım ya da şimşeğin görülmesi ile gök gürlemesinin duyulması arasında geride bıraktığımız vakit saniye olarak tespit edilir ve üçe bölünürse mesafe kilometre olarak bulunabilir. Çünkü gök gürültüsünün sesi bize ses sürati ile ulaşırken, şimşek ve yıldırımın görüntüsü gözümüze ışık süratiyle ulaşır.

Gök gürlemesi normal şartlarda 24 kilometreden daha çok mesafelerden işitilmez.

26 Nis 2017 - 09:19 - Bilgi

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.