2016 yılında Şanlıurfa 10 kadın cinayetine tanık oldu!

Erkekler tarafından 303 kadının katledildiği 2015 yılındaki ürkütücü tabloya geçen yıl yenileri eklendi 2016'da 316 kadın erkek şiddetinin hedefi

Bir yılda 316 kadın katledildi

Milliyet gazetesinin tuttuğu kadın cinayetleri istatistiği kadın cinayetlerindeki iç karartan tablonun her yıl daha da kötüye gittiğini gözler önüne serdi. Erkek şiddeti 2015 yılında en az 303 kadını yaşamdan koparımışken, 2016 yılı bir önceki yılı dahi aratır hale geldi. Geride kalan son 1 yılda 316 kadın uğradığı vahşi şiddet nedeniyle aramızdan ayrıldı. Katledilen kadınların büyük çoğunluğunun faili ise yakınları oldu. İstatistiğe göre kadınların 98’nin katili eşleri olurken, 51 kadını tanıdığı, 30 kadını erkek arkadaşı, 25’ini ise eski erkek arkadaşı öldürdü. Şiddet sonucu hayatını yitiren 21 kadının katili eski eşi, 12’sinin oğlu, 9’unun babası, 2’sinin ise ağabeyiydi. Ölen 67 kadın ise istatistiklere faili tespit edilemeyenler olarak yansıdı.

Nasıl öldürüldüler?

Acımazsızca katledilen kadınların 143’ü ateşli silahla, 93’ü kesici aletle, 32’si tespit edilemeyen, 15’i boğularak, 10’u darp edilerek, 8’i ezilerek, 7’si yakılarak, 4’ü sert cisimle, 2’si zehirlenerek, 2’si de işkence uygulanarak öldürülürken, 100’ün üzerinde çocuk da annesiz kaldı.

Bahaneler

Kadınlar farklı bahanelerle katledildi. Katledilen 135 kadının neden öldürüldüğü tespit edilmezken, 71 kadın kendi hayatına dair karar verdiği için, 29’u boşandığı için, 24’ü erkek arkadaşından ayrılmak istediği için, 23’ü eşinden boşanmak istediği için, 13’ü başka bir kadına şiddeti engellediği için, 12 kadın erkek arkadaşından ayrıldığı için, 7’si ekonomik sebeplerden öldürülürken, 2 kadının katili ise sevgisine karşılık bulamadığını bahane ederek cinayet işledi.

İlk sırada İstanbul

Türkiye’de 2016 yılında işlenen cinayetlerin illere göre istatistiği ise şöyle; İstanbul 41, İzmir 21, Adana 19, Antalya 17, Ankara 17, Konya 16, Bursa 16, Gaziantep 11, Elazığ 11, Muğla 10, Şanlıurfa 10, Kocaeli 8, Zonguldak 7, Kayseri 6, Mersin 6, Eskişehir 5, Ordu 5, Hatay 5, Trabzon 5, Düzce 5, Diyarbakır 5, Hakkari 4, Aydın 4, Kırıkkale 4, Balıkesir 5, Samsun 3, Tekirdağ 3, Erzurum 3, Kütahya 3, Malatya 3, Iğdır 3, Bolu 3, Aksaray 3, Sakarya 2, Denizli 2, Van 2, karaman 2, Afyon 2, Sivas 2, Isparta 2, Batman 2, Edirne 2, Ordu 2, Osmaniye 2, Rize 1, Mardin 1, Erzincan 1, Giresun 1, Artvin 1, Bartın 1, Tunceli 1...

Koruma kararı vardı

Gördükleri şiddet ve tehditler nedeniyle koruma talep eden onlarca kadının da koruma kararları olmasına rağmen acımasızca öldürülmesi dikkat çekti. Bu kadınlardan biri Mehtap Özkanlı’ydı. İzmir’de birlikte yaşadığı Mehmet Bayram’ın evli olduğunu öğrendi ve ayrılmaya karar verdi. Genç kadın Bayram’dan ayrıldıktan sonra sürekli tehdit edildi ve mahkemeye başvurarak koruma talep etti fakat Bayram koruma kararına rağmen genç kadını katletti.

Koruma kararı olduğu halde öldürülen diğer bir kadın da Balıkesir’de yaşan 25 yaşında 1 çocuk annesi Esra Göven’di. Genç kadın eşinden sürekli şiddet gördüğü için boşanıp ailesinin yanın yerleşti. Fakat bu kez de eşi Tolga Yavaşer tarafından sürekli ölümle tehdit edildi. Mahkemeye başvuran ve koruma talep eden genç kadının da koruma kararı olmasına rağmen, eski eşi tarafından 2 yaşındaki kızlarının gözü önünde bıçaklanarak katledildi.

Vahşice öldürüldüler

2016 yılında şiddete maruz kalan kadınların birçoğu vahşice ve acımazsızca katledildi.

Adana’da işlenen Songül Erçil cinayeti de bunlardan biriydi. 27 yaşındaki Erçil katili tarafından önce boğuldu daha sonra ise bedeni bıçak ve çekiçle 5 parçaya ayrılıp farklı alanlardaki çöp alanlarına atıldı.

Vahşice katledilen diğer bir kadın cinayeti de Mardin’de işlendi. 21 yaşındaki Ayşe Akyüz’ün kimliği henüz belirlenmeyen kişi ya da kişilerce önce boğazı kesildi ardından üzerine kolonya dökülerek vahşice yakıldı.

Adana’daki 21 yaşındaki Şeriban E. 6 aylık bebeğinin önünde eşi ve eşinin ailesi tarafından öldüresiye dövülerek katledildi.

Adana’da vahşice katledilen diğer bir kadın ise 26 yaşındaki Türkan Sarıkaya’ydı. Bünyamin Fikirdeşici iple boğup ve kafasına defalarca sert bir cisimle vurduğu Sarıkaya’nın ardakaşlık isteğini reddetmesini vahşete gerekçe gösterdi. Yılın son kadın cinayeti ise İzmir’de işlendi. TIR şoförü Hüseyin Sıtkı Terzi kahvaltı esnasında tartıştığı 24 yıllık eşi Sevgi Terzi’yi(46) bıçaklayarak öldürdü.

Özgecan Yasası talebi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu da 2016’da kadın cinayetlerinin arttğı görüşünde. Platform, 328 kadının gördükleri şiddet sonucu hayatını kaybettiğini açıklarken, kadın cinayetlerinin yarısının da OHAL döneminde gerçekleşmesine dikkat çekti. Platform Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, son 1 yılın tablosunu şöyle değerlendirdi: “Bu yıl toplumda genel olarak artan şiddet kadınlara daha fazla hak ihlali olarak yansıdı. Kadın cinayetleri geçen seneye oranla arttı; Yüzlerce kadın kardeşimiz öldürüldü. Ayrıca işleniş şekli barbarlaştı. Kadınlar her tür mekânda cinsel saldırıya uğradı. Kentin merkezi caddelerinde tecavüzü, şehirlerarası otobüste cinsel tacizi, şehir içi otobüslerde, parklarda “tekmeli” saldırıları, markette yürüyüş şeklimiz öne sürülerek kadınlar darp edildi. Kısacası şimdiye kadar hiçbir yıl, bizi bu kadar öldürmedi, bu kadar aşağılamadı ve bu kadar öfkelendirmedi. Öte yandan ceza kanununda ise indirimlere ve ‘cezasızlığa’ neden olan boşluklar var; yıllardır talep ettiğimiz ‘Özgecan Yasası’ ile bu boşluklar giderilmelidir. Giderilmediği takdirde bu cinayetler artmaya devam edecektir.”

Kaynak: Milliyet

04 Oca 2017 - 08:46 - Asayiş

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.